Suedia va depune oficial cererea de aderare la NATO. Klaus Iohannis salută decizia

Suedia va depune oficial cererea de aderare la NATO. Klaus Iohannis salută decizia

Se fac ultimele pregătiri pentru candidaturile Finlandei și Suediei la NATO. Autoritățile examinează ceririle celor două țări nordice, în ambele Legislative existând opinii în favoarea unei aderări.

Ultimele mișcări făcute de Suedia și Finlanda, înainte de a depune candidatura la Alianța Transatlantică

Update ora 20.22. Premierul suedez Magdalena Andersson a confirmat că Suedia va aplica pentru aderarea la NATO, schimbând o istorie lungă de neutralitate militară. De asemenea, a spus că țara nordică se va afla într-o poziție vulnerabilă, în timp ce solicitarea este procesată de alianța militară. Cu toate acestea, prim-ministrul susține că Suedia nu dorește baze militare permanente NATO sau arme nucleare pe teritoriul său, dacă aderarea sa este aprobată, notează BBC.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care anunță că țara noastră „salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO”. Potrivit liderului de la Cotroceni, „odată cu aderarea Suediei și Finlandei la familia NATO, Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată”.

Știrea inițială

Oficialii finlandezi au început luni o amplă operațiune de examinare a candidaturii, prezentată în mod oficial duminică de către Guvern, în vederea unui vot care urmează să aibă loc cel mai devreme marţi. Doar 15% dintre cei 200 de aleşi urmează să voteze în favoarea canddaturii la aderarea la NATO.

”Singura ţară care ameninţă securitatea europeană şi care poartă în mod deschis un război de agresiune este Rusia. Mediul nostru de securitate s-a schimbat în mod fundamental”, a declarat luni premierul finlandez Sanna Marin în deschiderea dezbaterii în Parlament.

Pe de altă parte, Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara lui nu va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO, susținând că acestea găzduiesc „numeroase organizații teroriste”.

De altfel, secretarul general adjunct al NATO e optimist cu privire laconsens pentru aderarea Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

”Sunt încrezător că dacă Suedia și Finlanda vor decide să-și depună candidatura la NATO vom putea să le primim și să întrunim toate condițiile pentru un consens. Turcia este un aliat important și a exprimat îngrijorări care sunt discutate între prieteni și aliați”, a declarat Mircea Geoană.

Președintele rus se opune aderării celor doi la NATO

Putin cataloghează încercarea Finlandei de a adera la NATO este o greșseală. Liderul de la Kremlin spune că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, subliniind faptul că o schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

”Vladimir Putin a subliniat că abandonarea tradiției privind politica militară de neutralitate ar fi o greșeală, devreme ce nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei. O astfel de shimbare în politica externă a țării ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, a spus Kremlinul.

Citește și: Bombe cu fosfor lansate de ruși la oțelăria Azovstal. Moscova încearcă să îi elimine pe ultimii eroi care luptă în uzina de la Mariupol

Citește și:
Etichete: