15 mai 2022 | 13:14

Este oficial. Finlanda a anunțat că vrea să adere la NATO

ULTIMA ORĂ
Este oficial. Finlanda a anunțat că vrea să adere la NATO

Președintele și guvernul Finlandei au anunțat, duminică, 15 mai, că țara nordică intenționează să solicite aderarea la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale de 30 de membri, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Președintele Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au dat vestea cea mare la o conferință de presă comună la Palatul Prezidențial din Helsinki.

Finlanda a făcut marele anunț: vrea în NATO

Finlanda a decis că vrea în NATO. Se așteaptă ca Parlamentul finlandez să aprobe decizia în zilele următoare, dar este considerată o formalitate. O cerere de aderare va fi apoi depusă la sediul Alianței din Bruxelles, cel mai probabil, săptămâna viitoare, notează AP News.

Înalți diplomați ai NATO s-au întâlnit, duminică, la Berlin, pentru a discuta despre acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei și măsurile necesare ca Finlanda și Suedia să adere la blocul militar, în pofida amenințărilor din partea Rusiei.

„Invazia brutală a Rusiei își pierde din avânt”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. „Știm că Ucraina poate câștiga acest război datorită curajului poporului și armatei și cu ajutorul nostru”, a continuat oficialul român.

Declarația făcută de Mircea Geoană

Geoană, care a prezidat întâlnirea în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se recuperează după Covid-19, a spus că susținătorii Ucrainei sunt „uniți, puternici și vor continua să ajute Ucraina, pentru a câștiga acest război”.

După anunțul Finlandei, Organizația occidentală trebuie să țină cont de Suedia și Georgia, care vor, de asemenea, să facă parte din NATO. În ciuda avertismentelor îngrozitoare din partea Moscovei cu privire la consecințe, vecinul său speră să adere la blocul militar.

„Finlanda și Suedia sunt deja cei mai apropiați parteneri ai NATO”, a subliniat Geoană.

Împotrivirea lui Putin nu împiedică Alianța să accepte noi membri

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că țara ei și aliații sunt dispuși să accelereze procesul național de ratificare pentru cele două state nordice. Iar Danemarca a respins speculațiile potrivit cărora obiecțiile președintelui rus Vladimir Putin ar putea împiedica Alianța să accepte noi membri.

„Fiecare țară europeană are dreptul fundamental de a-și alege propria securitate. Vedem acum o lume în care inamicul numărul unu al democrației este Putin și gândirea pe care o reprezintă”, a spus Jeppe Kofod, adăugând că NATO va fi alături de alte țări, cum ar fi Georgia.

Anterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, cu care a discutat despre impactul războiului și despre cum să livreze cerealele Ucrainei pe piețele internaționale.