Sarcofagul misterios descoperit în Franța: ce se întâmplă cu artefactul scos la suprafață

Sarcofagul misterios descoperit în Franța: ce se întâmplă cu artefactul scos la suprafață

Arheologii din Franța vor deschide în curând un sarcofag misterios ascuns sub podeaua Catedralei Notre Dame din Paris, conform NPR.

În urma incendiului devastator din 2019, arheologii au fost chemați pentru a ajuta la restaurarea și conservarea catedralei.

În pregătire pentru amplasarea schelelor necesare pentru a construi turla catedralei în timpul lucrărilor de săpătură, ei au descoperit un sarcofag de plumb în formă umană.

A fost îngropat sub nava centrală a catedralei și situat între țevile de cărămidă ale unui sistem de încălzire din secolul al XIX-lea.

Sarcofagul a fost excavat, iar arheologii au concluzionat că este în stare bună în ciuda unor găuri, potrivit Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive. S-a deformat ușor, dar a rămas sigilat.

Arheologii cred că ar putea să dateze din secolul al XIV-lea, dar cercetările suplimentare odată ce va fi deschis vor ajuta la determinarea datei de origine și a identității persoanei decedate.

Arheologii au folosit o cameră endoscopică pentru a privi în interiorul sicriului. Camera a detectat resturi de pânză și materii organice, cum ar fi părul, conform NPR.

De asemenea, a fost detectat material vegetal, care sugerează că interiorul sarcofagului a fost bine conservat și căptușit cu lemn de la un copac de cimiș.

Misterul din jurul sarcofagului

„Este probabil un personaj important, care apare probabil în registrul înmormântărilor eparhiei”, a spus Inrap.

Se crede că sicriul a fost făcut pentru un înalt oficial al bisericii în anii 1300.

Testele ADN vor încerca să identifice persoana decedată, a declarat președintele Inrap Dominique Garcia.

„Un sarcofag care conține un corp uman nu este un obiect arheologic”, a spus Garcia. „Acestea sunt rămășițe umane și, în timp ce examinăm sarcofagul și analizăm corpul și alte obiecte din interior, trebuie să facem acest lucru cu respect”.

El a spus că este „prea devreme pentru a spune” dacă persoana va fi reîngropat undeva în catedrală, a raportat The Guardian.

Sarcofagul este depozitat în prezent într-un loc sigur. Acesta va fi trimis la Institutul de Medicină Legală pentru cercetări ulterioare.

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit, de asemenea, morminte antice, o sculptură a capului unui bărbat și un bloc dintr-un paravan.