20 sept. 2022 | 17:15

Poliția Română se reinventează: acest sistem va băga spaima în șoferi

ACTUALITATE
Poliția Română se reinventează: acest sistem va băga spaima în șoferi

Poliția Română vrea să țină pasul cu evoluția tehnologică și investește într-un nou sistem de ultimă generație al cărui scop va fi de a identifica din mers numărul mașinilor care tranzitează o anumită zonă.

Concret, este vorba despre un sistem performant de supraveghere și monitorizare video prin tehnologie LPR (License Plate Recognition).

Pentru a intra în posesia unui astfel de sistem, autoritățile au lansat deja o licitație deschisă accelerată, conform celor transmise de reprezentanții Inspectoratului General de Poliție. Se pot primi oferte doar până pe 3 octombrie!

Printre altele, sistemul include 300 de camere IP de tip LPR. În timpul zilei, sistemul va fi capabil să capteze și să identifice numerele de înmatriculare ale mașinilor la distanțe de cel puțin 100 de metri.

De menționat este și faptul că noul sistem va avea printre funcțiuni și căutarea de persoane, cu posibilitatea de a aplica filtre care să definească vârsta, fața, sexul și înălțimea.

Poliția își face „upgrade”, la ce să te aștepți

„Obiectivul specific este asigurarea unui sistem modern pentru întărirea capacității operaționale a unităților de poliție ce folosesc metode speciale de investigație în lupta împotriva fenomenului infracțional”, se menționează în caietul de sarcini.

Oamenii legii ne explică faptul că noul sistem va fi utilizat conform prevederilor legale în materie și va servi la punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse de magistrați.

De asemenea, autoritățile anunță că au obținut finanțarea unui proiect european care va permite achiziționarea unui Sistem integrat de monitorizare a activităților ilicite legate de contrabanda cu țigări la frontiera estică a Uniunii Europene (IMS).

Astfel, Inspectoratul General al Poliției Române va achiziționa un Sistem Integrat de Monitorizare, prin cumpărarea de echipamente hardware și software componente ale acestui sistem, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului.

Printre altele, oamenii legii își propun o mai bună supraveghere a fabricilor care produc tutun, a zonelor de supraveghere greu accesibile cu resurse umane, în scopul de a menține sub control activitățile lor ilicite, în vederea prevenirii și combaterii eficiente a contrabandei organizate cu astfel de produse.