Cum încearcă Ungaria să deblocheze accesul la fondurile UE. Planul anunțat de guvernul Orban

Cum încearcă Ungaria să deblocheze accesul la fondurile UE. Planul anunțat de guvernul Orban

Guvernul Ungariei va înainta săptămâna viitoare Parlamentului noi legi pentru a pune capăt unui impas cu Comisia Europeană și pentru a debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Ungaria: Proiecte de lege pentru ca fondurile UE să fie deblocate

Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Joi, o mare majoritate a legiuitorilor UE a votat pentru a condamna daunele aduse democrației în Ungaria sub conducerea veteranului Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra blocului pentru a reduce finanțarea pentru fosta țară comunistă.

În speranța de a pune capăt impasului care a pus presiune pe forint și pe piețele de obligațiuni, Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.

Guvernul a acceptat solicitările Comisiei

„Guvernul fie a acceptat solicitările Comisiei Europene, fie, în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis satisfăcător pentru ambele părți„, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unui briefing de presă.

„În cadrul ședinței de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat”, a spus el, adăugând că guvernul lui Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă prin intermediul unui proces accelerat.

Noile legi sunt programate să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce, potrivit lui Gulyas, ar putea marca sfârșitul acțiunilor punitive împotriva Ungariei, accesul la miliarde de euro fiind în joc.

„În loc de neîncredere reciprocă, seria constructivă de negocieri cu Comisia din ultimele două luni poate fi văzută ca un pas spre încredere reciprocă”, a declarat Gulyas, adăugând că Ungaria așteaptă decizia UE cu „un calm perfect”.

Ungaria a avut de departe cea mai mare pondere de nereguli din întregul bloc în cheltuirea fondurilor UE în perioada 2015-19, potrivit agenției antifraudă a UE. Bruxelles-ul a cerut de mult timp transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.