Începând cu anul 2022, angajații din Poliția Română au început să realizeze tot mai multe teste de droguri în cazul șoferilor. Rezultatele sunt șocante, date fiind statisticile anilor trecuți. Din douăzeci de șoferi testați pentru substanțe interzise, unul iese ca fiind pozitiv. Care este explicația din spatele acestui trend? Află în rândurile următoare cum poți să fii pozitiv la droguri, chiar dacă nu ai consumat nimic ilegal.
În perioada anilor 2019-2021, Poliția Română a beneficiat de tot mai multe aparate DrugTest. În perioada ultimilor doi ani de zile, acestea nu au fost des folosite, din cauza restricțiilor ce au fost impuse la acea vreme pe fondul pandemiei de coronavirus. Începând cu anul curent, când s-au eliminat și restricțiile la care am făcut referire anterior, aparatele DrugTest am început să intre în „funcțiune”. Statisticile prezintă date șocante: cel puțin unul din douăzeci de șoferi iese pozitiv la consumul de substanțe interzise.
Cum se face că testele anti-drog ies atât de des pozitive? Este consumul de substanțe interzise chiar atât de extins în rândul șoferilor din țara noastră? Explicația au oferit-o chiar reprezentanți din cadrul MAI. Bineînțeles, față de perioada anilor trecuți, testarea pentru substanțe interzise este realizată mult mai des în prezent.
Dincolo de acest aspect, mai există și o altă problemă. Cea a medicamentelor uzuale. Cu alte cuvinte, dacă ți s-a administrat un anumit medicament sau o combinație de mai multe pastile sau tratamente și ți se face testul anti-drog, există șanse mari să apari ca fiind drogat.
Aparatul DrugTest folosit de agenții de poliție indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, opioide, metadona, benzodiazepine, THC, amfetamina, metamfetamina, ketamina. Cea mai des sesizată substanță în cazul testelor anti-drog este THC, care indică faptul că șoferul a consumat canabis.
Ce trebuie menționat, în schimb, este că aparatul DrugTest folosit de Poliția Română nu identifică NSP, adică o serie de substanțe psihoactive, cunoscute și sub denumirea „legalele”. Acestea sunt cele mai consumate droguri, la momentul actual, în țara noastră.
Să revenim, însă, la combinațiile de medicamente folosite frecvent de către români. Dacă un șofer ia pastile în cantitate excesivă sau îi este administrat un amestec de tratamente, poate ieși pozitiv la consumul de droguri.
„Pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan. Sau ketoprofen cu codeina. Ori extraveral cu anxiolitic. Chiar doza dublă (800+) de Nurofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru poate da rezultat pozitiv”, scrie ziarul Adevărul.ro, citând reprezentanți din cadrul MAI.
Pastilele cu pricina se vând fără prescripție medicală, ele fiind consumate la ordinea zilei pentru a trata febra sau alte simptome asociate cu răceala. Medicamentele din cauza cărora poți ieși pozitiv la testul anti-drog fac parte din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor.