Planul NASA de distrugere a Stației Spațiale Internaționale

Planul NASA de distrugere a Stației Spațiale Internaționale

NASA și partenerii săi au avut nevoie de mai multe călătorii între 1998 și 2010 pentru a transporta pe orbită diferitele module, în valoare de aproximativ 900.000 de lire sterline, care alcătuiesc Stația Spațială Internațională de 100 de miliarde de dolari.

Dar la sfârșitul acestui deceniu, la mai bine de 30 de ani după ce prima componentă a ISS a spart atmosfera, ISS va ajunge la sfârșitul venerabilei sale durate de viață și va fi dezafectată, în favoarea unui nou cadru privat de stații de cercetare orbitală.

Problema cu care se confruntă NASA este ce să facă cu ISS odată ce a fost închisă oficial, pentru că nu se poate să o lase acolo unde este. Fără transporturi regulate de reactant propulsor pentru a menține stația pe curs, orbita ISS s-ar degrada. Deci, în loc să aștepte ca ISS să deorbiteze singură, NASA va distruge stația.

NASA va distruge ISS peste zece ani

NASA nu este străină să scape de gunoi spațial prin incinerarea atmosferică.

În ceea ce privește dispariția viitoare a ISS, NASA are un plan – sau cel puțin o idee destul de bună – pentru ceea ce se va întâmpla.

„Am făcut o mulțime de studii”, a declarat Kirk Shireman, director adjunct al programului stației spațiale NASA, pentru Space.com. „Am găsit o orbită și o schimbare a vitezei care credem că este realizabilă și creează o amprentă de resturi care se află cu totul în apă, într-o zonă nepopulată”.

„Am lucrat la planuri și le-am actualizat periodic”, a continuat Shireman. „Nu vrem să fim vreodată într-o poziție în care să nu putem deorbita stația în siguranță. A făcut parte din program încă de la început”.

Începând cu aproximativ un an înainte de data planificată de dezafectare, NASA va permite ISS să înceapă să se degradeze de pe orbita sa normală de 240 de mile înălțime și să trimită un vehicul spațial fără echipaj (USV) pentru a andoca stația și să o ajute să o propulseze înapoi spre Pământ. Echipajul de la ISS va evacua astronauții chiar înainte ca stația să atingă o altitudine de 115 mile, moment în care USV-ul atașat își va trage rachetele, pentru a pune stația într-o traiectorie peste Oceanul Pacific.

„NASA continuă să lucreze cu partenerii săi internaționali pentru a asigura un plan de deorbitare sigur al stației și ia în considerare o serie de opțiuni”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Leah Cheshier.

Căderea ISS va fi cu siguranță un spectacol la egalitate cu agitația internațională din jurul dispariției Skylab, dar este încă la aproape un deceniu distanță și mai este de lucru.

Citește și: