Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată în anul 1998 și, de atunci, a găzduit astronauți din 19 țări diferite. Aceștia au acumulat nenumărate realizări științifice în timp ce orbitau deasupra Pământului. La bordul ISS în acest moment sunt 4 astronauți americani, doi cosmonauți ruși și un astronaut german. Conform NASA, ISS mai are 9 ani de activitate, până în 2031, când este programată prăbușirea ei controlată.
În anul 1998, în urma unui efort internațional, NASA lansa în spațiu Stația Spațială Internațională (ISS). Timp de 22 de ani cercetători, astronauți și cosmonauți ruși au întreprins u număr important de cercetări științifice și au urmărit mișcarea Pamântului.
ISS este un proiect comun la care participă cinci agenții spațiale. Stația se află pe orbită din 1998 și a avut un echipaj neîntrerupt din 2000. În laboratorul său de microgravitație au avut loc peste 3.000 de cercetări.
După trei decenii, un sector privat va prelua operațiunile în domeniul călătoriilor spațiale din viitor, iar NASA va continua să sprijine tranziția. Cu toate acestea, este aprobat să funcționeze doar până în 2024 și orice prelungire trebuie să fie aprobată de toți partenerii.
NASA a declarat că planul de retragere a ISS a marcat o tranziție către sectorul comercial. Astfel activitățile se vor desfășura pe orbita joasă a Pământului.
„Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbita joasă a Pământului, cu ajutorul NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile învățate și experiența noastră în materie de operațiuni cu sectorul privat.
Asftel îi vom ajuta să dezvolte destinații spațiale sigure, fiabile și rentabile”, a declarat Phil McAlister, director pentru spațiu comercial la sediul central al NASA.
În continuare, NASA se uită la companiile private pentru a ajuta la susținerea ISS și la construirea viitoarelor stații. Compania Axiom Space, cu sediul în Houston, a fost de acord să atașeze un modul construit în mod privat la stație încă din 2024.
Contractul era semnat în 2020, pentru a construi cel puțin un modul locuibil care să fie atașat la ISS. De asemenea, a oferit finanțare pentru trei companii pentru a dezvolta proiecte pentru stații spațiale și alte destinații comerciale pe orbită.
Se speră ca aceste noi proiecte să fie cel puțin parțial operaționale înainte ca ISS să fie retrasă. NASA a declarat că dorește să creeze o „economie comercială robustă, condusă de americani, pe orbita joasă a Pământului”.
În luna decembrie a anului trecut, NASA a acordat un total de 415 milioane de dolari companiilor Blue Origin, Nanoracks și Northrop Grumman. Cele trei companii vor construi propriile stații spațiale private, potrivit lui Jennifer Hassan și Christian Davenport pentru Washington Post.
Nava spațială îmbătrânită se apropie de pensionare. La fel ca și alte nave spațiale scoase din uz, NASA va prăbuși ISS într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific. Acest lucru se va face în cadrul unei aterizări controlate planificate pentru 2031, potrivit unor detalii publicate recent de agenție.
În timp ce ISS nu va dura la nesfârșit, NASA se așteaptă să fie capabilă să o opereze în siguranță până în 2030.”, se arată în raport. Pentru a ieși de pe orbită, ISS va efectua manevre de propulsie care să asigure „intrarea în atmosferă în siguranță”, potrivit raportului NASA.
Stația, cu lungimea unui teren de fotbal, se va prăbuși pe Pământ la Point Nemo. Este vorba de o locație din Oceanul Pacific care a fost numită „Cimitirul navelor spațiale”. Point Nemo se află la aproximativ 4.828 de kiloemtride coasta de est a Noii Zeelande și la 3.218 de kilometri la nord de Antarctica.
Zona a fost o țintă pentru gunoiul spațial timp de decenii. Se estimează că Statele Unite, Rusia, Japonia și agențiile spațiale europene au scufundat peste 250 de resturi spațiale în această locație începând cu 1971, relatează Katie Hunt pentru CNN.
Până când ISS își va găsi sfârșitul în nouă ani, agenția intenționează să profite la maximum de stație. Inclusiv pentru a efectua cercetări, și pentru a stimula cooperarea internațională. În același timp, NASA vrea să ajute industria privată a zborurilor spațiale să câștige mai mult avânt.
„Stația Spațială Internațională intră în cel de-al treilea și cel mai productiv deceniu al său ca platformă științifică revoluționară în microgravitație.
Așteptăm cu nerăbdare să maximizăm aceste randamente de pe stația spațială până în 2030. Deja planificăm tranziția către destinațiile spațiale comerciale care vor urma.”, afirmă Robyn Gatens, director al ISS.
NASA intenționează să acționeze în calitate de client, plătind pentru a-și trimite proprii astronauți pentru a utiliza avanposturile spațiale private.