11 iul. 2022 | 16:29

Plaja „Trei papuci” și povestea tristă din spatele numelui locului

ACTUALITATE
Plaja „Trei papuci” și povestea tristă din spatele numelui locului

„Trei papuci” este numele uneia dintre cele mai cunoscute plaje de la noi, mai ales dacă luăm în context Epoca de Aur. Alături de alte câteva din țara noastră, această plajă era, pe timpuri, una dintre favoritele omului de rând.

De altfel, denumirea este una atât de veche încât datează cu 100 de ani în urmă, de dinaintea comunismului, mai exact din perioada în care Constanța se chinuia să devină orașul care este astăzi.

Plaja  „Trei papuci” era situată în locul unde astăzi se organizează Neversea

Plaja „Trei papuci” poate fi localizată extrem de ușor astăzi. Este destul de simplu, se bănuiește că ea se afla acolo unde astăzi este organizat Neversea, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică de la noi, de pe timpul verii.

Acum, acest nume este legat de o o altă plajă, situată un pic mai spre nordul litoralului, deși distanța este relativ apropiată de vechea locație.

Povestea tristă din spatele numelui plajei

Potrivit unei istorisiri pe care o putem citit în „Poveștile Mării Negre”, una dintre familiile venite în port, la muncă, avea un copil de 12 ani, pe nume Ghiță.

Ca oricărui copil, nu i-a luat mult timp lui Ghiță până să se împrietenească cu un altul, de vârstă apropiată. Hasan era fiul unor turci care locuiau în apropiere, dar și cel care, de altfel, l-a învățat pe cel dintâi să înoate.

Chiar și așa, cunoștințele dobândite de la Hasan nu i-au fost copilului dpe deplinde ajutor pe vreme de furtună. Într-o bună zi, Ghiță s-a aventurat departe de țărm, într-o zi cu vânt puternic lăsându-și papucii de lemn pe plajă, ca mai apoi să dispară în valuri.

Văzând că prietenul său că riscă să se moară, Hasan a încercat să îl salveze, intrând, la rândul lui, în mare.

„Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul. Au luptat împreună cât au putut, dar Marea cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită”, a scris Cristian Cealera, în „Poveștile Mării Negre”.

Ambii copii au murit în valurile agitate, în urma lor rămânând doar „Trei Papuci”, aceștia fiind găsiți de câțiva tineri care se plimbau pe plajă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele