Ce mistere ascunde Marea Neagră, la noi în țară: Gura Portiței, Delta Dunării și o multitudine de culori

Ce mistere ascunde Marea Neagră, la noi în țară: Gura Portiței, Delta Dunării și o multitudine de culori

Se poate că spune că țara noastră este binecuvântată, printre altele, și cu faptul că are ieșire la Marea Neagră. Puțini sunt cei care știu, însă, câte mistere ascund apele acesteia, în adâncuri, dar și la suprafață, în regiunile cu care se învecinează.

În cazul în care habar nu aveai de acest lucru, Marea Neagră e plină de povești și mistere, puțin cunoscute oamenilor de rând. Cu alte cuvinte, nu vorbim doar despre un loc minunat unde care ne putem petrece timpul destinat vacanței, ci și despre o adevărată oază istorică, și nu numai.

Câteva dintre misterele care învăluie Marea Neagră

Spre exemplu, o particularitate aparte a Mării Negre este faptul că are mai multe culori, în funcție de conținutul de substanțe din apă. În nord-vest, ea este verzuie, înspre est având o transparență aparte și o culoare ce amintește de plajele din Grecia. De asemenea, culoarea mării variază chiar și pe teritoriul țării noastre, cu cât te duci mai în sud, cu atât având parte de un peisaj mai frumos.

Mai mult, dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă denumirea stațiunii Gura Portiței, află că aceasta se traduce, în linii mari, prin evacuarea surplusului de apă din lacurile aflate în imediata apropiere, acționând ca o „poartă” a acestora către Marea Neagră.

Pe teritoriul țării noastre, litoralul românesc are o lungime de 244 kilometri. „Este împărţit în două sectoare distincte: nordic, între Gârla Musura şi Capul Midia, cu ţărm deltaic-lagunar; sudic, între Capul Singol şi Vama Veche, cu faleze active până la 35 metri înălţime, la baza cărora se dezvoltă plaje. Între aceste două sectoare există o unitate de tranziţie, Cap Midia – Cap Singol, reprezentată de bariera nisipoasă Mamaia“, relatează geografii de la Direcţia Hidrografică Maritimă Constanţa, potrivit Adevărul.ro.

Mai mult, Delta Dunării, unică în Europa, s-a format în locul unui golf marin cu mai multe brațe, denumit Halmyris.

Un amănunt care, cu siguranță, te va interesa este faptul că valurile de pe țărmurile Mării Negre pot atinge înălțimi record, din pricina vânturilor puternice. Cele mai înalte valuri au fost măsurate pe Insula Șerpilor, unde ele pot depăși chiar și 9 metri, în timp ce pe coastă, un val poate să ajungă la 7 metri.