Kremlinul se teme de noile mișcări NATO: ”Aderarea Finalndei e cu siguranță o amenințare pentru Rusia”

Kremlinul se teme de noile mișcări NATO: ”Aderarea Finalndei e cu siguranță o amenințare pentru Rusia”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului vine cu o declarație surprinzătoare. Dmitri Pescov spune că aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică reprezintă fără doar și poate o amenințare pentru Rusia.

Rusia, nemulțumită de aderarea Finalandei la NATO. Acuzații grave făcute de Pescov

Oficialul rus e de părere că Finlanda s-a supus și susține măsurile ”neprietenoase” luate de Uniunea Europeană faţă de Rusia, ceea ce nemulțumește Kremlinul și care va veni cu un răspuns similar din tabăra rusă.

Peskov spune că toate părțile implicate doresc să evite o confuntare directă între Moscova și NATO. Mai mult decât atât, rușii induc ideea că extinderea NATO nu va face statele din Europa mai stabile.

”Extinderea NATO nu facilitează securitatea în Eurasia, iar aderarea Finlandei la NATO este o amenințare pentru Rusia. O altă extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur. Reacția Rusiei la aderarea Finlandei la NATO va depinde de apropierea infrastructurii alianței de granițele acesteia. Totul va depinde de ceea ce va implica acest proces de expansiune. În ce măsură infrastructura militară se va apropia de granițele noastre. Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase care au fost luate în cadrul UE în ceea ce privește țara noastră. Acest lucru nu poate decât să ne provoace regretul și este un motiv pentru răspunsurile noastre corespunzătoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Mai mult decât atât, purtătorul de cuvân a declarat că violențele care sunt în regiunile ruseşti de la graniţa cu Ucraina vor fi tratate ca atare și vor fi luate măsuri suplimentare cu scopul de a asigura securitatea regiunilor respective.

În urmă cu câteva săptămâni, Suedia și Finlanda au hotărât să depună simultan cereri de aderare la Alianța Nord-Atlantică la mijlocul lunii viitoare, cu o lună înainte de summitul NATO de la Madrid.

”În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibilitatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia.

Am vrut să alocăm spațiul necesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, se arată în declarația comună.

 

Citește și:
Etichete: