Percheziții în Iași, după ce mai mulți români au fost duși la muncă forțat, în Marea Britanie

Percheziții în Iași, după ce mai mulți români au fost duși la muncă forțat, în Marea Britanie

Au fost percheziții de amploare, miercuri, în Iași. Anchetatorii au efectuat 13 percheziții la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași și procurorii DIICOT, percheziții de amploare

De altfel, și în Regatul Unit anchetatorii britanici au desfășurat percheziții în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST.

Persoanele anchetate ar fi cooptat, într-un interval de patru ani, 12 persoane (bărbaţi și femei) și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-ar fi transportat în Marea Britanie, unde acestea ar fi fost exploatate, fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat.

După ce acestea călcau pe pământ britanic, persoanelor le-ar fi fost luate documentele de identitate, ar fi fost cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, în fiecare zi, fără să fi fost remunerate pentru munca prestată sau ar fi primit sume modice de bani în schimbul activităților efectuate.

”Cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate ar fi fost reținute de membrii grupului infracțional organizat, iar acestea ar fi fost silite să continue să muncească, prin recurgerea la agresiune verbală și fizică, fiind împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii.

În această modalitate, membrii grupării ar fi obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane, sume care, de-a lungul timpului, ar fi fost transferate în România și investite, prin interpuși, în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale), în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a acestor bunuri.

Din activitățile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 12 persoane în scopul exploatării prin muncă în beneficiul grupului infracțional organizat, cercetările vizând 14 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracțională.”, se arată într-un comunicat al autorităților.

După ancheta făcută în România, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării: 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri.

 

Citește și:
Etichete: