Ce trebuie să știi, dacă ai consum mare de electricitate: plafonarea e valabilă și pentru tine, dar nu oricum

Ce trebuie să știi, dacă ai consum mare de electricitate: plafonarea e valabilă și pentru tine, dar nu oricum

Noua legislație privind măsurile de sprijin la plata facturilor la energie electrică și gaze naturale continuă să fie o enigmă pentru mulți consumatori, care n-au apucat încă să se lămurească referitor la prevederile intrate în vigoare la data de 1 aprilie.

Un aspect ce trebuie reținut și care poate fi de folos multor consumatori este acela al plafonării prețurilor la electricitate pentru marii consumatori casnici.

Concret, poți ajunge să plătești mai puțin, chiar dacă ai consumat mult

Consumatorii casnici de energie care au înregistrat în anul 2021 e peste 300 kWh lunar, în medie, pot beneficia de măsura plafonării prețurilor, adoptată de Guvern cu scopul de a diminua impactul scumpirilor de pe umerii românilor de rând.

Amintim faptul că, de luna aceasta, s-a adoptat un maximum de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

Astfel, conform unei analize economica.net, „singura categorie care plătește prețul de contract, neplafonat, este cea a casnicilor care, în 2021, au avut un consum de peste 300 kWh pe lună. Desigur, este o categorie minoritară poate, dar, la o lectură mai atentă a OUG, și pentru ei există posibilitatea plății, în final, a unui preț plafonat, pentru mare parte din energia consumată în acest an, dacă își diminuează consumul (…) Furnizorii de energie și gaze sunt obligați să înștiințeze toți clienții în legătură cu modificările legislative.

Așadar, cine a avut anul trecut un consum de peste 300 kWh lunar, în medie, dar în acest an își reduce consumul sub acest prag, plătește inițial prețul total de contract, și va primi în februarie o factură de regularizare, în care va avea, cu minus (va primi bani înapoi) diferența dintre prețul de contract și cel plafonat – 0,80 lei/kWh”.

Citește și: