26 mai 2022 | 16:44

Parchetul European, anchetă privind banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în mai multe județe

ULTIMA ORĂ
Parchetul European, anchetă privind banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în mai multe județe

Laura Codruța Kovesi e cu ochii pe România. Parchetul European e în plin proces de anchetare a modului în care s-a cheltuit miliardul acordat pentru Delta Dunării.

Kovesi, anchetă în România. Dosarul pe care îl pregătește Parchetul European

Procurorii europen i au descins în numai puțin de 15 locații din mai multe județe. Două agenții de presă, Info Sud-Est și G4Media, au analizat cum a fost cheltuit miliardul din Delta Dunării și a semnalatmai multe ilegalități din desfășurarea proiectului. Materialul a fost făcut de jurnaliștii Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams (Germania), Ingrid Gercama (Olanda) și Tristen Taylor (Africa de Sud) și a fost publicată și în Suddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda).

Anchetatorii spun că prejudiciul se ridică la aproape 3 milioane de euro.

”Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat”, spune procurorii.

”Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Pentru a supraevalua valoarea echipamentelor, au fost folosite alte trei societăți, toate controlate de cel de-al treilea suspect: echipamentele au fost importate în România prin intermediul primei societăți și apoi vândute unei a doua societăți, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă majorare de preț. Ulterior, societatea cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele către societățile controlate de ceilalți doi membri ai grupului, la prețuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creșteri de preț, a fost utilizată o a treia societate, creând aparența că au fost prestate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene și în conturile căreia au fost transferate sumele rezultate din creșterea de preț.”, arată ancheta.