Orașul care servea drept coridor umanitar pentru Kiev a fost bombardat: „Se cutremura pământul“

Orașul care servea drept coridor umanitar pentru Kiev a fost bombardat: „Se cutremura pământul“

De la începutul invaziei, la 24 februarie, cea mai mare parte a atenției lumii s-a concentrat pe atacurile rusești în estul și sudul Ucrainei, precum și în zonele din jurul Kievului. Chiar la vest de capitală, în regiunea Jîtomîr, locuitorii s-au confruntat cu bombardamente și distrugeri masive, unii civili fiind uciși, în vreme ce tot mai mulți rămân fără case. Mai multe detalii, în continuare.

Orașul care servea drept coridor umanitar pentru Kiev a fost bombardat

În primele două săptămâni ale invaziei, trupele ruse au lansat peste 40 de atacuri aeriene și cu rachete asupra orașului Jîtomîr și asupra altor orașe și sate din jur. Zeci de oameni au fost uciși, atât trupe, cât și civili. Totuși, de ce atacă Rusia atât de puternic această parte a Ucrainei?

Orașul, care avea o populație de aproximativ 280.000 de locuitori înainte de război, reprezintă un punct-cheie în coridorul logistic și umanitar, a declarat primarul din Jîtomîr, Serhiy Sukhomlyn, transmite BBC.

Pentru a intimida Jîtomîr, ei (atacatorii ruși – n.r.) lovesc atât clădiri rezidențiale, cât și clădiri industriale, țintind infrastructura“, a spus edilul.

Ca urmare a bombardamentelor, rezervele de apă și gaz ale orașului care servește drept coridor umanitar pentru Kiev au fost afectate. Totuși, primarul spune că serviciile locale reușesc să repare multe daune, asigurându-se că cea mai mare parte a orașului are apă și căldură.

Totodată, Sukhomlyn a precizat că orașul are și o sursă de apă de rezervă, care va fi folosită în aceste momente de urgență.

Citește și: Forțele ruse pregătesc noi atacuri în Kiev, Harkov și Sumî

„Se cutremura pământul“

Atacurile constante asupra orașului Jîtomîr i-au forțat pe mulți să fugă, fie în vestul Ucrainei, fie în alte țări. În același timp însă, regiunea adăpostește evacuați din orașele localizate mai la est. Mulți folosesc acum orașul Jîtomîr ca punct de tranzit pentru evacuarea civililor.

Jîtomîr a devenit, de asemenea, un centru pentru încercările de a furniza ajutoare către alte orașe și sate din nord-vestul Kievului, care au fost puternic lovite, iar în unele cazuri complet distruse de lupte.

Forțele invadatoare ruse au depus eforturi substanțiale pentru a „tăia“ drumurile dintre Kiev și Jîtomîr. În timp ce orașul și zonele învecinate sunt puternic bombardate, luptele la sol se desfășoară încă la circa 60 km spre est, la periferia Kievului.

Atentalele cu bombă afectează însă populația din Jîtomîr. O locuitoare pe nume Nina a povestit, conform sursei citate anterior, cum în prima săptămână de lupte, strada ei – formată în mare parte din case prevăzute cu un singur etaj – a fost în întregime distrusă. Un spital local a fost, de asemenea, bombardat.

„Părea că avionul era foarte jos, aproape că ne atingea“, a spus Nina pentru BBC. „Pământul se cutremura. Cum au putut să nu vadă că bombardează zone rezidențiale?“, a adăugat ea.

Citește și: