28 iun. 2022 | 12:22

ONU declară stare de urgență: care este avertismentul pentru întreg mapamondul

ACTUALITATE
ONU declară stare de urgență: care este avertismentul pentru întreg mapamondul

Omenirea și mediul înconjurător sunt amenințate de poluarea oceanelor. Iată ce avertisment lansează ONU în acest sens.

Responsabili politici, experţi şi activişti pentru mediu se reunesc la Lisabona, la apelul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru a depune eforturi în vederea conservării sănătăţii fragile a oceanelor şi a evitării „efectelor în cascadă” care ameninţă mediul şi omenirea.

„Din nefericire, am luat oceanul drept ceva de la sine înţeles. Ne confruntăm în prezent cu ceea ce aş numi o stare de urgenţă a oceanelor”, a declarat secretarul general al ONU.

„Eşecul nostru de a conserva oceanul va avea efecte în cascadă”, a completat acesta.

Apa este esențială vieții, iar ea acoperă două treimi din suprafața planetei noastre. Oceanele joacă, de asemenea, un rol esenţial pentru viaţa de pe Pământ prin atenuarea impactului schimbărilor climatice.

Din cauza poluării cu dioxid de carbon, în condiţiile în care emisiile au crescut cu 50% în ultimii 60 de ani, mările au devenit mai acide, destabilizând lanţurile trofice acvatice şi reducându-şi capacitatea de a capta mai mult dioxid de carbon. Mai mult, absorbind peste 90% din excesul de căldură provocat de încălzirea globală, oceanele se confruntă cu valuri de căldură marine puternice care distrug recife de corali valoroase, iar zonele moarte lipsite de oxigen se extind.

ONU avertizează: poluarea e la cote alarmante

Așadar, dacă nu luăm măsuri urgente, poluarea cu plastic se va tripla până în 2060, ajungând la un miliard de tone pe an, potrivit unui raport recent al OCDE. Microplasticele provoacă moartea a unui milion de păsări şi a peste 100.000 de mamifere marine în fiecare an.

Participanţii la reuniunea de la Lisabona vor discuta propuneri pentru a aborda această problemă, variind de la reciclare la interzicerea totală a pungilor de plastic, dar și problema pescuitului se va avea în vedere.

Încălzirea globală e la cote alarmante, avertizează ONU. Probabilitatea este de 50%-50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani.

Cu toate astea, o depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Ca referință, Acordul de la Paris vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, la 1,5 grade.

Conform unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero. Pentru perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Dar, din păcate, aceasta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026”. Cu toate astea, există doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1,5 grade Celsius.