Avertismentul ONU despre încălzirea globală: ce se va întâmpla in cinci ani

Avertismentul ONU despre încălzirea globală: ce se va întâmpla in cinci ani

Încălzirea globală e la cote alarmante, avertizează ONU. Probabilitatea este de 50%-50% ca temperatura medie anuală globală să depăşească temporar pragul de 1,5 grade Celsius peste valorile preindustriale în cel puţin unul dintre următorii cinci ani.

Cu toate astea, o depăşire temporară a acestui prag pe parcursul unui an nu este, însă, sinonimă cu o depăşire de durată a acestui prag, în sensul Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Ca referință, Acordul de la Paris vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, la 1,5 grade.

Conform unui nou buletin asupra climei, publicat de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, probabilitatea unei depăşiri temporare a pragului de 1,5 grade Celsius a crescut constant din 2015, anul în care acest risc a fost aproape zero. Pentru perioada 2017-2021, probabilitatea de depăşire a fost de 10%. Dar, din păcate, aceasta a crescut „la aproape 50% pentru perioada 2022-2026”. Cu toate astea, există doar o mică probabilitate (10%) ca media pe cinci ani să depăşească pragul de +1,5 grade Celsius.

ONU avertizează planeta

„Acest studiu demonstrează, cu o mare fiabilitate ştiinţifică, faptul că ne apropiem semnificativ de momentul în care vom atinge temporar limita inferioară a Acordului de la Paris. Cifra de 1,5 grade Celsius nu reprezintă o statistică aleasă aleatoriu. Ea indică punctul în care efectele climei vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

„Atât timp cât vom continua să emitem gaze cu efect de seră, temperaturile vor continua să crească. În paralel, oceanele noastre vor continua să se încălzească şi să se acidifice, gheaţa de pe mare şi gheţarii vor continua să se topească, nivelul mării va continua să crească, iar condiţiile meteorologice extreme vor continua să se intensifice”, a completat el.

O creștere a penuriei de apă și a emisiilor de gaze cu efect de seră este o problemă climatică suficient de serioasă, încât oamenii de știință sunt dispuși să facă orice pentru a salva lumea. Un truc în arsenalul nostru bioagricol? Refolosirea urinei umane, spun ei. Iată cum s-au gândit oamenii de știință să luptăm cu încălzirea globală.

Citește și: