Odesa se transformă într-o fortăreață, pe măsură ce întreg orașul se pregătește de asediu

Odesa se transformă într-o fortăreață, pe măsură ce întreg orașul se pregătește de asediu

Odesa a fost numită „Perla Mării Negre” grație arhitecturii sale ornamentate și vederile uimitoare la mare. Însă acum, orașul ucrainean a fost „transformat într-o fortăreață”, potrivit primarului său, în timp ce locuitorii se pregătesc pentru un posibil asalt prin invadarea forțelor ruse, cu baricade, obstacole antitanc și saci de nisip împrăștiați pe străzile cândva pline de viață pentru a proteja monumentele prețioase ale orașului.

Odesa, o fortăreață în timp ce întreg orașul se pregătește de asediu

Portul ucrainean Odesa a tăcut, petrecărații din centrul orașului au fost înlocuiți cu blocaje și capcane pentru tancuri, faimoasele trepte Potemkin goale și statuile protejate de saci de nisip, așteaptă să vadă dacă bombele care au căzut în majoritatea celorlalte mari orașe ale orașului.

Un centru cultural și strategic de limbă rusă la Marea Neagră, este clar că planul de invazie al Moscovei includea încercarea de a prelua controlul asupra acestui oraș istoric. Cu toate acestea, la 20 de zile de la începutul războiului cu Ucraina, străzile sale nu sunt deteriorate de explozibili, deși sunt golite de valul războiului.

„Este nevoie de foarte mult timp să te obișnuiești cu o asemenea tăcere în oraș”, a spus Daniel Salem, acum ofițer în garda națională. A condus patru baruri și restaurante în Odesa până la sfârșitul lunii februarie și încă locuiește în centrul orașului.

„De fiecare dată când ies afară îmi imaginez că pot auzi vocile oamenilor, cred că le văd. Acesta este un loc care petrece mereu, această stradă principală este plină de oameni care dansează, se distrează.”

Oficialii estimează că cel puțin 60% din populația Odesei a plecat în zone mai sigure din est sau dincolo de granițele Ucrainei. Centrul orașului este plin de fortificații, faimoasele plaje au fost minate, iar trupele și voluntarii încearcă să-și mențină moralul și spiritul pentru un atac despre care cred că a fost amânat, dar nu descurajat.

O înaintare terestră a fost oprită de apărătorii ucraineni în orașul Mykolaiv, la aproximativ 120 km spre est. Dar oficialii ucraineni și serviciile de informații externe au avertizat în mod repetat că Rusia încă plănuiește un atac, adunând nave de război în largul coastei și ar putea încerca să ocolească Mykolaiv.

„Forțele ucrainene îi așteaptă acolo, situația este sub control”

Ministerul britanic al apărării a declarat că Rusia a efectuat deja o aterizare amfibie în estul Mării Azov „și ar putea încerca să efectueze astfel de operațiuni în următoarele săptămâni”. De asemenea, a blocat coasta Mării Negre a țării, izolând Ucraina de comerțul pe mare.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, a susținut că planurile Rusiei pentru un asalt pe mare asupra Odesei săptămâna trecută au fost abandonate doar din cauza vremii și au revenit pe masă, deși a promis o apărare aprigă: „Forțele ucrainene îi așteaptă acolo, situația este sub control”.

Apărătorii orașului spun că Odesa este gata, după aproape trei săptămâni de pregătiri, planurile lor fiind susținute de tactici de copiere care au funcționat împotriva forțelor ruse din alte părți. „Am transformat orașul în fortăreața Odesa”, a spus Artyem, un comandant de batalion al gărzii naționale din Odesa, care a refuzat să-și dea numele de familie, invocând securitate.

„Numim Odesa orașul mamă pentru că va primi orice copil, de pe orice continent. Dar este și o mamă protectoare, iar Odesa va lovi cu piciorul oricui încearcă să-i jignească spiritul. Noi spunem că oricine o rănește pe mama se va scufunda în mare. Am transformat orașul în fortăreața Odesa, a spus Artyem, un comandant de batalion al gărzii naționale din Odesa.

Ei urmăresc trupele ruse pentru a vedea dacă încearcă să ocolească Mykolaiv, orașul său natal, pentru a se muta pe Odesa pe uscat sau încearcă un asalt dinspre mare, deși experții militari spun că liniile de aprovizionare rusești ar fi foarte vulnerabile la atac fără o rută terestră către orașul.

„Au trei moduri de a ocoli Mykolaiv, așa că obiectivul nostru este să închidem toate punctele de intrare și de ieșire. În special în Odesa, există o mulțime de locuri unde ar putea lansa un asalt”, a adăugat Artyem.

Orașul a fost aparent suficient de sigur în această săptămână, iar oficialii au avut suficient timp liber pentru a organiza un tur pentru Bernard Henri Levy, intelectualul public francez depistat în oraș.

Ei încercau să nu se mulțumească și să mențină calmul în oraș, în fața rapoartelor zilnice despre atrocitățile din orașele ucrainene care sunt atacate, de la Mariupol asediat până la capitala Kiev, unde suburbiile au devenit terenuri de moarte.

„Avem câteva sarcini. Una este reducerea nivelului de panică în interiorul Odesei, protejarea perimetrului orașului și identificarea sabotorilor. Avem ochi care privesc aerul, marea și pământul”, a spus Artyem.

Cea mai mare nevoie a acestora, a spus un purtător de cuvânt al administrației militare din oraș, este o zonă interzisă de zbor deasupra orașului, o solicitare făcută în mod regulat către vest de oficialii ucraineni, dar până acum respinsă ferm pe motiv că ar putea duce la escaladarea conflict.

Citește și: