11 mart. 2022 | 15:39

De ce nu vrea NATO să pună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Un nou mesaj pentru Vladimir Putin

ULTIMA ORĂ
De ce nu vrea NATO să pună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Un nou mesaj pentru Vladimir Putin

NATO a reafirmat faptul că nu îşi doreşte un „război deschis cu Rusia”, a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Antalya, în sudul Turciei.

NATO nu vrea o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei

„Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a declarat acesta în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.

Stoltenberg a dorit să justifice refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

„O astfel de măsură ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti, iar asta ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”, a spus Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a spus pentru Reuters că această creare de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este minimul ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

În plus, a numit retorica nucleară a președintelui rus Vladimir Putin „periculoasă” și „nesăbuită” și a repetat că alianța nu va trimite trupe sau avioane în Ucraina.

„Continui să cred că este important să muncim din greu pentru o soluție politică, diplomatică Minimul strict este de a stabili coridoare umanitare de unde oamenii să poată ieși și să intre ajutorul umanitar”, a spus Stoltenberg.

Întrebat dacă invazia Moscovei a aruncat o nouă lumină asupra achiziționării de către Turcia a sistemelor rusești de apărare S-400, care a declanșat sancțiunile SUA asupra Ankarei, Stoltenberg a spus că arată importanța ca aliații NATO să nu fie dependenți de echipamentul militar rusesc.

O zonă de excluderea aeriană deasupra Ucrainei „va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia„, a spus acesta, și a făcut un nou apel la Putin „să pună capăt acestui război nebun” şi să găsească „o soluţie politică”.

„Vom proteja și apăra fiecare centimetru din întreg teritoriul aliat”

Şeful NATO urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la numai o zi după primele discuţii între miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba la Antalya.

Jens Stoltenberg a declarat marți că există rapoarte credibile conform cărora Rusia vizează civili din Ucraina și a cerut Moscovei să pună capăt conflictului, jurând, de asemenea, că nu îl va lăsa să se răspândească.

„Avem responsabilitatea de a ne asigura că conflictul nu va escalada și nu se extinde dincolo de Ucraina. Vom proteja și apăra fiecare centimetru din întreg teritoriul aliat”, a adăugat el.

Vorbind alături de președintele leton Egils Levits, Stoltenberg a spus că invazia Rusiei provoacă suferințe îngrozitoare și că impactul umanitar este devastator.