14 nave militare ruse, pregătite să atace Odesa din Marea Neagră

14 nave militare ruse, pregătite să atace Odesa din Marea Neagră

În acest moment, trei grupări de nave ruseşti, care au în total 14 vase militare, se îndreaptă spre Odesa. Astăzi a apărut informaţia conform căreia Ucraina a solicitat Japoniei imagini din satelit la o rezoluţie foarte ridicată cu aceste ambarcaţiuni. Japonezii deţin o serie de sateliţi performanţi, iar o hotărâre în acest sens va trebui luată de guvernul nipon.

14 nave militare ruse, pregătite să atace Odesa din Marea Neagră

Primul grup este format din 5 vapoare, spun analiştii internaţionali, ce au în componența sa un remorcher care trage după el un drăgător de mine, mai precisun echipament capabil să distrugă eventualele mine marine. Apoi, acesta este urmat de trei nave Ropucha. Sunt nave de debarcare care ar transporta soldaţi şi tehnică militară. În spatele lor ar fi un alt remorcher.

Gennady Trukhanov, primarul orașului Odessa, a fost marți invitatul BFM Marsilia pentru o emisiune specială cu Benoît Payan. Întrebarea nu mai este dacă se va întâmpla, ci când se va întâmpla. Acesta a declarat că se teme de un atac rusesc la sfârșitul săptămânii asupra orașului său.

„Situația din Odessa este relativ calmă, dar rămâne tensionată. Potrivit informațiilor noastre, care trebuie încă reconfirmate, precum și a mișcărilor trupelor rusești, un atac asupra Odessei este planificat începând cu 18 martie”, a declarat primarul, înainte de a deveni mai pesimist în legătură cu zilele următoare, potrivit bfmtv.com.

Gennady Trukhanov se pregătește de săptămâni întregi pentru acest atac împreună cu alegătorii săi. În timp ce mulți locuitori au părăsit deja orașul-port și uneori chiar țara, alții anticipează un asalt al forțelor Moscovei dinspre mare.

„Desigur, oamenii sunt foarte îngrijorați, trăiesc în stres își fac provizii, în special de medicamente”, a declarat primarul din Odessa, mulțumind orașului Marsilia pentru ajutorul acordat în această „perioadă dificilă”.

„Odessii sunt foarte recunoscători pentru ajutorul dumneavoastră în această perioadă dificilă pentru noi”, a adăugat el.

„Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că plajele noastre vor fi minate”

Săptămâna trecută, orașul Focșani, înfrățit cu Odesa, a trimis trei ambulanțe în acest oraș ucrainean situat în sud-vestul țării. O țintă strategică, în special datorită portului său, pe care Vladimir Putin intenționează să îl cucerească pentru a-și continua invazia în țară.

„Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că plajele noastre vor fi minate, unde locuitorii și copiii noștri obișnuiau să se plimbe, și că vor putea găzdui tancuri și tunuri”, spune Gennady Trukhanov.

„Aș dori să vă mulțumesc tuturor încă o dată pentru ajutorul acordat Odessa în această perioadă foarte dificilă ceea ce se întâmplă în acest moment este o catastrofă: copiii noștri se trezesc cu zgomotul raidurilor aeriene. Dorm în pivnițe și în adăposturi antiaeriene”, a declarat el pentru BFM Marsilia.

În paralel cu ambulanțele, locuitorii din Marsilia au trimis, de asemenea, o cantitate mare de ajutoare umanitare la Odesa, de la pături la produse de igienă. Iar colectarea continuă la Primăria din Marsilia, chiar dacă Benoît Payan recunoaște pe BFM Marseille că livrarea este „foarte complicată”.

„Astăzi, fiecare familie ucraineană, fiecare familie din Odesa, simte acest sprijin. Acest sprijin ne întărește încrederea în victoria noastră, victoria noastră comună cu întreaga lume”, a răspuns Guennadiy Trukhanov.

„Avem încă coridoare pentru ajutorul umanitar care funcționează bine. Organizăm o logistică rapidă”, mai afirmă el, asigurând că este „încă în măsură să primească ajutor umanitar”.

„Trebuie să continuăm să facem ceea ce facem”, a declarat în cele din urmă Benoît Payan la BFM Marseille în fața alegătorilor săi, lăudând generozitatea și solidaritatea acestora.

Citește și: