07 mart. 2022 | 17:22

Oamenii din mai multe orașe europene ies în stradă pentru Ucraina: „Opriți-l pe Putin!”

ULTIMA ORĂ
Oamenii din mai multe orașe europene ies în stradă pentru Ucraina:  „Opriți-l pe Putin!”

În timp ce ofensiva rusă asupra orașului portuar Mariupol a fost reluată sâmbătă după-amiază în sud-vestul Ucrainei, zeci de mii de protestatari au mărșăluit în toată Franța. În ciuda rezistenței înverșunate a ucrainenilor de a contracara invazia rusă, este clar că fălcile ascuțite ale ursului se închid pe zi ce trece mai mult asupra țării cu 44 de milioane de locuitori.

Oamenii din multe orașe europene ies în stradă pentru Ucraina

Ziua de sâmbătă a fost marcată de reluarea ofensivei în Mariupol după scurtul armistițiu negociat pentru a permite evacuarea civililor, potrivit LeFigaro.

La 2.500 de kilometri distanță, în Franța, nu mai puțin de 44.000 de manifestanți s-au adunat pe parcursul zilei în mai multe orașe mari pentru a-și arăta sprijinul față de ucraineni, mulți dintre ei trăind în chinuri în ultimele 10 zile. Numai la Paris, 16.000 de persoane s-au adunat în Place de la République, potrivit cifrelor de la sediul poliției.

Numărul de steaguri galbene și albastre care flutură în aer sau acoperă spatele demonstranților este nenumărabil. Imnul național ucrainean a fost intonat de mai multe ori, în timp ce sloganuri care cereau încetarea luptelor sau denunțau poziția președintelui rus Vladimir Putin erau repetate cu glas tare. „Putin criminal”, „Solidaritate cu Ucraina”, se auzea. Mesajele au fost scandate în franceză, ucraineană, dar și în rusă.

Cele trei naționalități s-au topit în mulțime, formând o imensă maree umană bicoloră care se deplasa încet spre Place de la Bastille, la câteva sute de metri distanță. Au fost prezenți numeroși copii, studenți și persoane în vârstă, unii în cârje și chiar în scaune cu rotile. Acesta a fost cazul lui Bénédicte, în vârstă de 84 de ani, care venise împreună cu soțul ei, Dan.

„Această perioadă este înspăimântătoare, îți vine să plângi. Am cunoscut războiul, încă îmi amintesc sirenele din Paris și orele petrecute așteptând în pivnițe. Orele întunecate pe care le credeam în spatele nostru pentru totdeauna. Este groaznic să văd că se întâmplă din nou”, spune Dan, cu vocea tremurândă.

„Oamenii au tendința de a spune că acest om este nebun, dar nu este adevărat, Putin nu este nebun. Și e și mai rău! Pentru că este foarte inteligent și este gata să facă orice pentru a-și atinge scopurile. Ne manipulează pe toți și face lumea să creadă că el este cel mai puternic și cel mai nebun. Și funcționează. Nimeni nu îndrăznește să intervină”, a declarat Aleïx, un franco-rus de 43 de ani, care a venit la demonstrația de la Paris împreună cu fiul său.

Deasupra capului său, bărbatul în vârstă de 40 de ani ține un semn „No Fly Zone”, cu referire la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată NATO de a împiedica avioanele rusești să survoleze țara sa. „Să spunem că vrem să salvăm vieți fără să intervenim și fără să instituim o No Fly Zone este cinic. Nu-i putem lăsa pe ruși să continue să bombardeze în mod liber civili fără a lua măsuri”, a spus el.

Cocoțat pe o mică platformă, un protestatar ucrainean insistă că inamicul nu este Rusia, ci președintele acesteia.

„Nu am crezut în democrație în țara mea, am părăsit-o pentru Franța. Dar acum o săptămână am vrut să o regăsesc pentru a o reconstrui, împreună cu toți patrioții ucraineni. Astăzi nu este un război între Rusia și Ucraina, ci între tiran și lumea civilizată, democrație și libertate”, a spus ea, invitându-i pe ruși să se ridice împotriva lui Vladimir Putin.

„Este foarte important ca liderii politici să iasă în față”

Primii demonstranți au sosit în Place de la Bastille cu puțin înainte de ora 17.00. Un loc extrem de simbolic, potrivit unui manifestant, locul „Revoluției și al libertății redobândite”. Mai multe dintre acestea, precum și personalități politice au luat cuvântul de pe o platformă amenajată cu această ocazie, printre care primarul (PS) al Parisului, Anne Hidalgo, care a marcat manifestația prin conducerea cortegiului alături de primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, primarul (LR) al arondismentului 7 din Paris, Rachida Dati sau filosoful Bernard-Henri Lévy.

Intervievată de LCI, politiciana, care se autodefinește „reprezentantă a stângii republicane și europene”, a declarat că „libertatea poporului ucrainean este libertatea noastră. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este libertate și pentru noi, europenii”. Ea a adăugat că este „foarte important ca liderii politici să iasă în față și să își spună sprijinul pentru poporul ucrainean”. Anne Hidalgo a subliniat, de asemenea, importanța primirii refugiaților politici, „ceea ce facem deja aici, la Paris”.

Fostul premier Manuel Valls, prezent și el la marșul de la Paris, a declarat pe Twitter că „nu trebuie să renunțăm”. El a continuat: „Trebuie să fim de fiecare dată mai numeroși pentru a ne demonstra solidaritatea cu poporul ucrainean și condamnarea totală a agresiunii intolerabile conduse de Putin”.