04 aug. 2022 | 09:55

Oamenii de știință, cu un pas mai aproape de „învierea morților”: ce experiment au făcut pe porci și le-a reușit

ACTUALITATE
Oamenii de știință, cu un pas mai aproape de „învierea morților”: ce experiment au făcut pe porci și le-a reușit

Oamenii de știință din SUA au reușit să facă o mare descoperire care, după cum vei vedea, este una destul de controversată, deși se poate dovedi a fi extrem de utilă pentru medicină.

Mai exact, aceștia au reușit să restabilească funcțiile anumitor celule din organele unor porci eutanasiați. Această descoperire ar putea să revoluționeze sectorul medical, așa cum îl știm acum.

„Aceste celule funcţionează timp de mai multe ore după momentul în care nu ar mai fi trebuit să funcţioneze. Asta arată că moartea celulelor poate fi stopată”, a declarat într-o conferinţă de presă Nenad Sestan, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Yale din Statele Unite.

Se cunoaște deja faptul că structura porcilor este una destul de asemănătoare cu a omului, motiv pentru care testele de laborator se fac, preponderent, pe aceste ființe.

Descoperirea oamenilor de știință din Statele Unite ale Americii, una revoluționară, dar controversată

Benjamin Curtis, filosof specializat în chestiuni etice, de la Universitatea Nottingham Trent, din Marea Britanie, crede că definiția medicală a morții ar trebui schimbată, în urma acestei descoperiri.

„Ţinând cont de acest studiu, numeroase procese pe care noi le credeam ireversibile nu ar mai fi, de fapt, ireversibile. Şi, potrivit definiţiei medicale actuale a morţii, o persoană ar putea să nu fie cu adevărat moartă înainte de trecerea mai multor ore”, a spus el.

Firește, cu toții am văzut filme cu și despre zombi, ceea ce, în mare, ar putea să se aplice și aici, drept pentru care noua descoperire este una cât se poate de controversată, de vreme ce procedura este una aflată încă la început, deci nu se știe încă în ce direcție ar putea să se îndrepte.

„Cu atât mai mult cu cât aproape toţi porcii au efectuat mişcări puternice ale capului şi ale gâtului pe durata experimentului, a dezvăluit Stephen Latham, unul dintre autorii studiului. „A fost destul de surprinzător pentru oamenii aflaţi în sală”, au menționat oamenii de știință, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele