Cea mai mare greșeală din istoria omenirii nu e nici arma și nici bomba: de la ea au pornit războaie și genocide

Cea mai mare greșeală din istoria omenirii nu e nici arma și nici bomba: de la ea au pornit războaie și genocide

În mod absolut bizar, se pare că nici armele și nici bombele atomice nu sunt cea mai mare greșeală pe care a putut-o face omenirea, până în prezent.

Mai exact, vorbim despre un fapt mult mai adânc de atât, bine înrădăcinat în ființa colectivă: clasificarea pe rase, de unde și rasismul.

rasism
Nicio diferență între acești doi oameni

Împărțirea oamenilor pe rase, o mare greșeală: sursa multor orori

De-a lungul istoriei, multe conflicte și genocide au avut loc din cauza împărțirii oamenilor pe rase. De altfel, s-a dovedit că, pe măsură ce timpul a trecut, orice încercarea de a ne introduce în „bisericuțe” s-a soldat cu vieți omenești pierdute. Dacă nu atunci, imediat, cu siguranță evenimentele care s-au rostogolit și au dus la astfel de evenimente nefericite. Exemplele sunt atât de multe încât nici nu mai are rost să le enumerăm.

Rasele umane au fost inventate de antropologi ca Johann Friedrich Blumenbach, în secolul XVIII-lea. În acest fel, omul de știință a clasificat oamenii în categorii, în funcție de noile grupuri care au fost descoperite de „albi”. Evident, cei vizați, în mod special, erau cei din Africa, dar și din America de Sud și de Nord.

Acest lucru a dus nu numai la denumiri bătute în cuie, în funcție de culoarea pielii a fiecărui individ, ci și la întocmirea unui anumit clasament în care „unii erau mai buni ca alții”.

Firește, rasa „albă” a fost plasată în fruntea acestui top, toate celelalte fiind considerate rase „inferioare”.

De aici, n-a mai fost decât un pas până când omenirea să normalizeze sclavia, dar și colonialismul dus până în pragul decimării multor comunități de oameni considerați de „mai marii lumii” ca fiind inferiori lor.

În acele vremuri, se punea la îndoială inteligența altor „rase”, dar și capacitatea lor de a egala ceea ce se credea a fi perfecțiunea: rasa albă.

Aceste teorii au dus, în timp, inclusiv la Holocaustul din cel de-Al Doilea Război Mondial, unde milioane de femei, barbați și copii au pierit în condiții inumane, sub umbrela falsei „purificări rasiale” a regimului nazist condus de Adolf Hitler.

În prezent, cel puțin la nivel teoretic, situația pare să se fi domolit, întrucât antropologii vremurilor noastre nu mai văd necesară categorisirea oamenilor pe rase – nu toți, cel puțin.