04 iun. 2022 | 08:06

Oamenii de știință au descoperit „elixirul tinereții”. Cum au reușit aceștia să inverseze procesul de îmbătrânire

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit

Într-un laborator, în urma muncii asiduue, oamenii de știință au descoperit ceea ce poate reprezenta „elixirul tinereții.

În laboratorul biologului molecular David Sinclair de la Harvard Medical School, șoarecii bătrâni întineresc. Folosind proteine care pot transforma o celulă adultă într-o celulă stem, Sinclair și echipa sa au resetat celulele îmbătrânite la șoareci la versiuni anterioare ale lor.

În prima descoperire a echipei sale, publicată la sfârșitul anului 2020, șoarecii bătrâni cu vedere slabă și retinele afectate au putut să vadă brusc din nou, cu o viziune care uneori rivaliza cu a urmașilor lor.

În timp ce medicina modernă se adresează bolilor, nu abordează cauza de bază, „care, pentru majoritatea bolilor, este îmbătrânirea în sine. Știm că atunci când inversăm vârsta unui organ precum creierul unui șoarece, bolile îmbătrânirii dispar. Memoria revine, astfel că nu mai există demență.

În laboratorul lui Sinclair, doi șoareci stau unul lângă celălalt. În timp ce unul este tânăr și viguros, celălalt este slab și îmbătrânit. Cu toate acestea, ei provin din aceeași femelă și doar unul a fost modificat genetic pentru a îmbătrâni mai repede.

Dacă acest lucru poate fi realizat, inversul de ce nu ar putea fi realizat? Cercetătorul japonez dr. Shinya Yamanaka a reprogramat deja celulele pielii umane adulte pentru a se comporta ca celule stem embrionare sau pluripotente, capabile să se dezvolte în orice celulă din organism.

Film Benjamin Button

Oamenii de știință de la Harvard au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire, deocamdată doar pentru șoareci (Ilustreatie din filmul „The Curious Case of Benjamin Button”)

„Elixirul tinereții” descoperit de către cercetători

Cu toate acestea, celulele adulte trecute complet înapoi la celule stem prin intermediul factorilor Yamanaka își pierd identitatea. Căutând o alternativă mai sigură, geneticianul de laborator Sinclair Yuancheng Lu a ales trei dintre cei patru factori și i-a adăugat genetic la un virus inofensiv.

Virusul a fost conceput pentru a furniza factorii Yamanaka de întinerire celulelor ganglionare retiniene deteriorate din partea din spate a ochiului unui șoarece îmbătrânit. După injectarea virusului în ochi, genele pluripotente au fost apoi pornite prin hrănirea șoarecelui cu antibiotic.

În mod uimitor, neuronii deteriorați din ochii șoarecilor cărora li s-a injectat cele trei celule au întinerit, chiar crescând noi axoni sau proiecții din ochi în creier. De la acel studiu original, Sinclair a spus că laboratorul său a inversat îmbătrânirea în mușchii și creierul șoarecilor și acum lucrează la întinerirea întregului corp al șoarecilor.

Studiile privind dacă intervenția genetică care a revitalizat șoarecii va face același lucru pentru oameni sunt în stadii incipiente. Vor trece ani înainte ca testele pe oameni să fie terminate, analizate și, dacă sunt sigure și de succes, scalate la masa necesară pentru o ștampilă federală de aprobare.

În timp ce așteptăm ca știința să stabilească dacă și noi ne putem reseta genele, există multe alte modalități de a încetini procesul de îmbătrânire și de a ne reseta ceasurile biologice. Sfaturile de bază includ consumul plantelor, mâncatul rar, somnul eficient, mișcarea și viața socială.