18 ian. 2022 | 10:35

O nouă descoperire uimește lumea științifică: ce ritualuri de înmormântare aveau oamenii din epoca bronzului

ACTUALITATE
O nouă descoperire uimește lumea științifică: ce ritualuri de înmormântare aveau oamenii din epoca bronzului

Epoca bronzului este una dintre cele mai puțin cunoscute perioade ale omenirii, din pricina lipsei de material arheologic. O echipă de oameni de știință din Australia a pus o cărămidă la temelia acestui puzzle istoric, prin intermediul unei noi descoperiri.

În Arabia Saudită a fost descoperită o vastă rețea de autostrăzi, veche de 4.500 de ani, sub forma unor „drumuri funerare”, care se întinde pe mii de kilometri. Mormintele datează din epoca bronzului.

Într-o nouă lucrare științifică, cercetătorii vorbesc despre aproximativ 18.000 de morminte, care se întind pe mii de kilometri, în regiunile Al-‘Ula și Khaybar, din Arabia Saudită. Ele se prezintă sub formă de grămezi mici de piatră, aranjate în forme elaborate, marcând locul în care au fost îngropați fie indivizi singuri, fie grupuri, spun experții. Mormintele sunt circulare, în marea lor majoritate.

Se bănuiește că bizarul ritual de înmormântare ar avea la bază anumite convingeri religioase ale perioadei

Se crede că mormintele ar fi fost construite cu scopul de a deveni monumente memoriale, având diverse simbolistici legate de ritualuri religioase, încă neștiute de cercetători. Dr. Matthew Dalton, de la Facultatea de Științe Umaniste a Universității din Australia de Vest, este autorul principal al descoperirilor. El și echipa sa au folosit imagini din satelit, fotografii aeriene bazate pe elicopter, dar au apelat și la sondarea solului, executând, de asemenea, o serie de săpături pentru a localiza și analiza drumurile funerare. „Oamenii care trăiesc în aceste zone au știut despre ele de mii de ani”, a spus Dr. Dalton pentru CNN. „Dar cred că nu s-a știut cu adevărat nimic concret, până când nu am obținut imagini din satelit, astfel am avut o idee clară în legătură cu suprafața vastă a răspândirii acestora”, a continuat el, potrivit DailyMail.

Se știe că regiunile deșertice din Peninsula Arabică și Levant sunt străbătute de nenumărate căi, flancate de monumente de piatră, marea majoritate fiind morminte antice. 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele