Descoperirea care dă peste cap teoriile lui Darwin: ce au aflat oamenii de știință

Descoperirea care dă peste cap teoriile lui Darwin: ce au aflat oamenii de știință

În secolul al XIX-lea, Charles Darwin era cel mai cunoscut și, deopotrivă, cel mai controversat om de știință al momentului. Teoriile sale revoluționare șocau omenirea, împărțind-o în două tabere. În mod bizar, planeta continuă să rămână scindată, atunci când vorbim despre ipotezele emise de acesta.

Oamenii de știință din China au declarat că au descoperit cel mai vechi mugure floral fosilizat, dovedind că ceea ce știam, până acum, despre evoluția plantelor ar putea să fie greșit. Mai exact, ei au găsit dovezi palpabile care ne arată că angiospermele ar fi apărut cu zeci de milioane de ani mai devreme decât am crezut inițial.

Misterul care nu i-a dat pace lui Charles Darwin, în sfârșit elucidat

Odată cu noua descoperire a cercetătorilor chinezi, s-a pus punct unei dileme vechi de secole întregi, pe care  Charles Darwin a numit-o cândva „abominabilă”.

Dacă cea mai veche floare fosilizată este mai veche de 130 de milioane de ani, atunci cum de angiospermele au început să domine ecosistemele doar 20 -30 de milioane de ani mai târziu? Cum au evoluat atât de rapid? Iată puzzle-ul care nu-i dădea pace lui Darwin. Reputatul om de știință nu a găsit niciodată răspunsul la această întrebare. 

În 2016, oamenii de știință din China au anunțat descoperirea unei „flori perfecte” care datează din Jurasic, adică de acum 145 de milioane. Planta fosilizată, numită Euanthus, avea petale, dar sepale, precum și părți reproducătoare masculine și feminine, inclusiv un ovar asemănător florilor moderne. În 2018, o altă floare fosilizată a fost găsită în China, iar aceasta a fost numită Nanjinganthus, având aproximativ 174 de milioane de ani.

Cu toate acestea, nu toți botaniștii păreau convinși că acestea sunt, cu adevărat, angiosperme. Spre exemplu, unii susțin că aceste plante sunt prea primitive pentru a fi considerate flori, în timp ce alții cred că structurile lor sunt prea complexe pentru o gimnospermă.

Însă cea mai recentă descoperire pune capăt speculațiilor.

Citește și: