Cele mai periculoase grupări teroriste din lume – Top 4 de care lumea se teme cel mai mult VIDEO

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume – Top 4 de care lumea se teme cel mai mult VIDEO
Cele mai periculoase grupări teroriste

În anumite zone ale lumii, atacuri cu bombe, răpiri de persoane sau mașini capcană cu explozibil sunt foarte des întâlnite. Aceste zone au devenit mai riscante ca niciodată. Violențele provocate de grupările teroriste îngrozesc o lume întreagă și nu se dau înapoi de la nimic pentru a-și atinge scopurile. Din cauza atacului din data de 11 septembrie 2001, terorismul a devenit una dintre principalele probleme a mai multor state de pe glob. Lupta împotriva acestor tipuri de grupări este pe primul loc în agenda politică.

De regulă, grupările teroriste sunt foarte bine organizate. Organizarea lor și modul de atac reprezintă o problemă pentru autoritățile ce luptă împotriva lor. Grupările teroriste au membri ce sunt răspândiți în mai multe țări. În acest fel, autorităților le este mult mai greu să-i găsească și să facă legătura între ei. În România, nu ne-am confruntat cu astfel de probleme la fel de des ca și alte țări.

Cele mai periculoase grupări teroriste

  • Al-Qaeda

Poate că unul dintre cele mai cunoscute grupări teroriste, Al-Qaeda are membri activi în mai multe țări. Printre ele se enumeră și: Franța, Marea Britanie, și Statele Unite ale Americii. Desigur, cea mai mare activitate a grupării se desfășoară în Yemen, Pakistan, Afganistan și Siria. În cazul în care vă întrebați de la ce vine numele Al-Qaeda, ei bine, se traduce din arabă „Baza”. Fondatorul acestei organizații a fost Osama Bin Laden și era originar din Arabia Saudită. În anul 1996, acesta a declarat „un război sfânt”, mai ales împotriva forțelor americane.

Doi ani mai târziu, Osama și adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, au transmis un „fatwa”, un fel de lege sfântă pentru ei. Cei doi au spus că musulmanii trebuie să ucidă americanii, nu contează dacă este soldat sau doar civil, dar trebuie uciși. Poate ai auzit de câteva atacuri provocate de ei: atacul asupra World Trade Center în anul 1993, în 2001 Pentagonul și Turnurile Gemene și bombardamentul metroului din Londra.

  • ISIS

ISIS mai este denumit și Statul Islamic din Irak și Siria. Originile acestei grupări pot fi găsite în ramura Al-Qaeda din Irak. În anii 2000 era condusă de către Abu Musab al-Zarqawi. În 2006 a fost ucis într-un raid american. ISIS se opune guvernului șiit. Ei atacă guvernul și populația care se opun grupării în numeroase regiuni din Irak. Scopul principal al grupării este recunoașterea sa ca stat. Veniturile lor provin, în principal, din exploatarea și vânzarea petrolului. În prezent, CIA crede că Statul Islamic are aproximativ 30.000 de luptători în Siria și Irak. ISIS este o organizație foarte sângeroasă. Atât de sângeroasă încât Al-Qaeda s-a dezis de ea.

Grupări teroriste din Nigeria și Somalia

  • Boko Haram

Este o grupare teroristă ce are ca scop crearea unui stat islamic în Nigeria. Această grupa jihadistă a ucis mii de persoane în ultimii ani. De asemenea, există informații ce susțin că Boko Haram cooperează cu Al-Qaeda. Membrii grupării teroriste ucid, dau foc și răpesc persoane ce nu împotriva lor. În aceeași listă se regăsește și Ansaru, o grupare terorista mai mică. Ei au răpit și ucis mai mulți muncitori din Nigeria.

  • Al-Shabab

Se traduce din arabă „Tineretul” și a luat naștere în anul 2000, fondatorul fiind Bin Laden. Este una dintre cele mai periculoase grupări militante din Africa și controlează o mare parte din sudul Somaliei. Cel mai sângeros atac al grupării teroriste a avut loc în anul 2013 într-un mall din Kenya, Nairobi. Atacul a durat patru zile și s-a sfârșit cu moartea a 67 de persoane. În timpul atacului, membrii grupării au torturat oamenii înainte de a-i ucide.