28 mart. 2022 | 12:36

O mină marină a fost observată în largul Mării Negre.MApN anunță intervenția unei nave militare pentru a o neutraliza

ULTIMA ORĂ
O mină marină a fost observată în largul Mării Negre.MApN anunță intervenția unei nave militare pentru a o neutraliza

Luni dimineaţă, o mină marină plutind în derivă a fost observată de un pescador, chiar în Marea Neagră, la doar 70 de kilometri de Capul Midia, iar ulterior în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia.

MApN, despre mina marină zărită în largul Mării Negre

“Azi 28.0.2022 ,ora 08:10, pescadorul Olimpus 1, pavilion România, aflat la aprox.37 Mm Est fata de Midia a raportat prezenta unei mine in apropierea sa. Au fost anunțate autoritățile de cooperare: Direcția Hidrografica Maritima, MRCC, BREO. Pescadorul OLIMPUS 1 va supraveghea mina de la distanta de siguranță pana la sosirea unei nave a MApN.

Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare şi intervenţie într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.

Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10”, au transmis Forţele Navale, printr-un comunicat de presă, confom News.ro.

Se pare că mina a fost observată, luni dimineaţă, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autorităţile române, pe canalele oficiale, la aproximativ 08:10.

“După primirea sesizării, şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare şi intervenţie în raionul maritim în care a fost sesizată mina. Nava militară a ieşit, la ora 08:20, din portul militar Constanţa şi, după ce va ajunge în raion, va acţiona pentru neutralizarea acesteia.

Nava militară a ieșit, la ora 08:20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia”, a mai notat sursa citată.

În urmă cu o săptămână, Directia Hidrografica Maritimă (DHM) a dar un avertisment cu privire la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, iar imediat după conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.

Cu două zile în urmă, o mină al cărei odgon s-a rupt şi care a fost luată de valuri a fost găsită la intrarea pe coasta la Marea Neagră a Strâmtorii Bosfor, la Istanbul. Conform postului NTV, se pare că un pescar a fost cel care a observat mina, la doar doi kilometri în largul Rumelifeneri, în nordul Istanbulului, astfel că a alertat autorităţile turce sâmbătă dmineaţa.