21 mart. 2022 | 17:46

Pericolul din Marea Neagră care stă să explodeze. Avertisment privind minele care ar plutesc pe apă

ULTIMA ORĂ
Pericolul din Marea Neagră care stă să explodeze. Avertisment privind minele care ar plutesc pe apă

Guvernul Bulgariei a fost cel care a anunțat despre prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ce au ajuns în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa, punând în pericol traficul maritim, a transmis luni BTA.

Pericolul din Marea Neagră care stă să explodeze

„Dispozitivele explozive au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, au anunțat autorităţile de la Sofia într-un comunicat de presă.

Se pare că minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar anumiți experţi sunt de părere că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Mai mult, experţii de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea să intre în apele teritoriale bulgare în aproximativ 10 zile. Guvernul de la Sofia a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze dispozitivele explozive.

„Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, găsim notat în comunicat.

Până acum, echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu cea mai mare atenţie, dar și să informeze de îndată autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă. Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, în cazul în care se rupe cablul cu care sunt ancorate.

Șeful Direcției Hidrogarfice Maritime, Nicolae Vatu, a avertizat că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

„În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor, raportați imediat la numărul de telefon 0040241651 040”, a transmis Nicolae Vatu, potrivit Ziua de Constanța.

Ministerul român al Apărării nu a transmis, până acum, nicio reacție oficială.

Rusia a avertizat că minele din largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii plutesc în derivă

Rusia a avertizat, în cursul zilei de sâmbătă, cu privire la pericolul reprezentat de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, notând faptul că minele ar putea ajunge în Strâmtoarea Bosfor sau chiar în Marea Mediterană, relatează FP.

„După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”⁣, a declarat serviciul de securitate rus într-un comunicat, spunând că este vorba despre mine „perimate”⁣, fabricate în prima jumătate a secolului XX.