09 nov. 2022 | 16:55

O furtună solară a destabilizat câmpul magnetic al Pământului: ce s-a putut vedea cu ochiul liber, pe cer

ACTUALITATE
O furtună solară a destabilizat câmpul magnetic al Pământului: ce s-a putut vedea cu ochiul liber, pe cer

Cu toate că de mică intensitate, o furtună solară care a izbit, recent, Pământul a făcut câmpul magnetic al planetei noastre să sufere o serie de fracturi.

Mai exact, s-ar fi format o gaură în câmpul magnetic, ceea ce a dat naștere la un fenomen aparte ce a putut fi văzut chiar cu ochiul liber, în unele regiuni de pe glob.

Ce s-a putut vedea pe cer

Un site, care urmărește vânturi solare, asteteroizi, dar și aurore boreale a dat detalii, potrivit The Sun, despre o furtună solară destul de mică, dar care a durat mai bine de șase ore și a creat anumite găuri în câmpul magnetic. Acestea au permis pătrunderea vântului solar în atmosferă.

Ca urmare a acestui fenomen, localitatea Tromsø, din Norvegia, a fost, din nou, binecuvântată cu un fenomen de o frumusețe rară: apariția aurorei boreale. De altfel, zona este cunoscută pentru astfel de priveliști minunate.

În cazul în care nu știai, aurolele boreale sunt cauzate de particule energetice de mare intensitate care vin direct de la Soare și care intră prin câmpul magnetic al Pământului, într-un fel sau altul. În interacțiunea cu gazele atmosferice de pe planeta noastră, se crează un frumos spectacol de lumini verzi și albastre.

În detaliu, atunci când particulele se ciocnesc cu atomii de oxigen, aurorele emană o nuanță verde, în timp ce atomii de azot fac ca aurorele să aibă o nuanță violetă.

Dacă vrei să vezi o auroră boreală, află că, pentru asta, trebuie să călătorești în țări ca Islanda, Canada sau Norvegia, însă numai în anumite perioade ale anului. Fenomenul se manifestă, de regulă, între lunile septembrie și aprilie.

Aceste țări strâng, anual, zeci de mii de turiști curioși. Totodată, aurorele boreale au creat, de-a lungul timpului, o sumedenie de legende păgâne care se mai păstrează chiar și astăzi în folclorul țărilor respective.

 Localitatea Tromsø, din Norvegia

 Localitatea Tromsø, din Norvegia

 Localitatea Tromsø, din Norvegia

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele