31 mart. 2022 | 12:29

Erupția gigantică solară se apropie de Pământ: cum ne afectează acest fenomen

ACTUALITATE
Erupția gigantică solară se apropie de Pământ: cum ne afectează acest fenomen

Aurora boreală ar putea lumina cerul până în nordul Statelor Unite, după detectarea a 17 erupții solare care izbucnesc dintr-o singură “pată” solară, dintre care două se îndreaptă direct spre Pământ.

Cele două erupții direcționate către Pământ s-au unit într-o „ejecție de masă coronară canibală” și se îndreaptă spre noi cu 1.881.263 mile pe oră (3.027.599 kilometri pe oră). Când se prăbușește în câmpul magnetic al Pământului, rezultatul va fi o furtună geomagnetică puternică G3, potrivit Centrului de Predicție Meteo Spațială (SWPC) al Administrației Naționale pentru Oceanii și Atmosfere, conform Live Science.

Furtunile G3 sunt clasificate ca furtuni geomagnetice puternice, ceea ce înseamnă că explozia care se apropie ar putea aduce aurora la sud ca Pennsylvania, Iowa și Oregon. Pata solară, numită AR2975, a lansat erupții de particule încărcate electric din “supa” de plasmă a Soarelui de luni (28 martie).

Ce este, de fapt, erupția solară care se apropie de Pământ

Petele solare sunt zone de pe suprafața Soarelui în care câmpurile magnetice puternice, create de fluxul de sarcini electrice, se îndoaie înainte de a se rupe brusc. Eliberarea de energie rezultată lansează explozii de radiații numite erupții solare sau jeturi explozive de material solar, numite și ejecții de masă coronară (CME).

Ejecțiile de masă coronară canibală au loc atunci când erupțiile solare cu mișcare rapidă depășesc erupțiile anterioare în aceeași regiune a spațiului, măturând particulele încărcate, pentru a forma un front de undă gigant, combinat, care declanșează o furtună geomagnetică puternică.

„Frenezia” erupțiilor solare a însemnat că „cel puțin două CME-uri  au ieșit din haos”, a scris SpaceWeather.com despre eveniment. Se așteaptă ca cel de-al doilea CME să îl depășească și să îl „canibalizeze” pe primul, înainte de a lovi câmpul magnetic al Pământului.

CME-urilor durează, de obicei, în jur de 15 până la 18 ore pentru a ajunge pe Pământ, conform SWPC. Când o fac, câmpul magnetic al Pământului este ușor comprimat de undele de particule foarte energetice, care ondulează liniile câmpului magnetic și agită moleculele din atmosferă, eliberând energie sub formă de lumină, pentru a crea aurore colorate pe cerul nopții.

Se așteaptă ca energia de la furtună să fie absorbită de câmpul nostru magnetic, dar furtunile solare mari au încă potențialul de a face ravagii. Furtunile G3 pot cauza „navigație intermitentă prin satelit și probleme de navigație radio cu frecvență joasă”, potrivit SWPC.