Nu doar România rămâne fără locuitori: de unde emigrează masiv oamenii, din cauza sărăciei

Nu doar România rămâne fără locuitori: de unde emigrează masiv oamenii, din cauza sărăciei

Din cauza salariilor mici și a sărăciei, din România au plecat mulți oameni. Însă nu suntem singura țară în care emigrarea este mare.

Satele și orășelele din Balcani se confruntă cu aceeași problemă. Tinerii pleacă în străinătate pentru o viață mai bună. Așadar, exodul tinerilor apți de muncă și al specialiștilor din domenii vitale este un fenomen care se agravează în această regiune a Europei.

Viața mai bună se pare că este în Europa de Vest, unde emigrează cei mai mulți oameni. Iar efectul în țările din care pleacă populația este îmbătrânirea acesteia.

Spre exemplu, Macedonia de Nord și-a pierdut un sfert din populație. La 30 de ani de când țara a devenit independentă, circa 600.000 de macedoneni trăiesc în străinătate, potrivit datelor oficiale. Mai mult, în ultimele două decenii, mica națiune și-a pierdut 10% din populație.

„Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”, spun macedonenii.

Apostol Simevski, directorul Institutului macedonean de Statistică spune că emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică.

“Dacă mai mult de un sfert din cei 2,4 milioane de locuitori părăsesc țara, atunci ar trebui să fii serios îngrijorat de acest fenomen”, a spus Apostol Simevski.

Migrația românilor, mai gravă ca niciodată: câți vor să plece în 2022, din România

Românii fug din țară cu o viteză amețitoare și într-un flux din ce în ce mai alert, iar criza politică din ultimele luni a amplificat trendul îngrijorător. Marea problemă este că cei mai mulți dintre ei nu plănuiesc să mai revină.

Realitatea din România este una îngrijorătoare, de foarte mult timp, dar pe final de 2021, situația păreaRomâm mai tristă ca oricând. Aceasta este concluzia unui efort de cercetare realizat de ReThink România. Printre motivele principale, hoția, minciuna și conservatorismul exacerbat. Partea și mai tristă este că pleacă tineri.

Citește și: