“Noul” litoral românesc – hectare de plajă unde poți sta la cearceaf, în liniște, gratuit

“Noul” litoral românesc - hectare de plajă unde poți sta la cearceaf, în liniște, gratuit

În urmă cu un an, plajele mărite erau date în folosință turiștilor. Astfel, „noul” litoral românesc îi aștepta pe aceștia cu mult mai mult spațiu, chiar și pe cei care preferă să stea la cearceaf și să nu mai plătească sume uriașe pentru un șezlong.

Proiectul Apelor Române de extindere a plajelor cu nisip reprezintă o parte din proiectul de eroziune a coastei. Numai în Mamaia au fost amenajate 50 de hectare de plaje noi, în timp ce alte zeci de hectare urmau să apară în Mamaia Nord -Năvodari.

Acest proiect le-a dat românilor care doreau să stea cu cearceaful la plajă posibilitatea să îl pune oriunde pe plaja din Mamaia și cea din Mamaia Nord -Năvodari fără a ajunge la conflicte cu operatorii de plajă care pun șezlongurile până aproape de plajă și cer prețuri mult prea mari raportate la media salariilor din România.

noul litoral românesc
Litoralul romanesc a fost largit cu 50 de hectare de plaja (Foto: Zigzagromania)

Cu toate acestea, plajele sunt predate operatorilor privați nu la mult timp după ce acestea au fost amenajate. Porțiunile de plajă lărgită au fost date în grija companiilor care se ocupau de lucrări, iar mai apoi predate celor de la ABADL pentru a face recepția lucrărilor, însă procesul durează.

„Noul” litoral românesc te lasă să îți pui cearceaful pe plajă

După ce etapa este încheiată, operatorii privați pot intra în drepturile acelor porțiuni de plaje. Aceste suprafețe de plajă trebuie să ajungă în proprietatea statului și administrate de ABADL pentru ca mai apoi să poată fi închiriate. Acest proces necesită mult timp, astfel că în anul 2021 era imposibil de îndeplinit.

„Plajele care nu sunt date în închiriere, atât cele vechi cât şi cele noi vor fi administrate de ABADL. Noile plaje nu vor putea fi închiriate prea repede. ABADL, după ce va recepţiona lucrările are anumite termene pentru a înregistra plajele la cadastru, pentru a le intabula. Apoi, ele trebuie să apară şi în Anexa 12 a Ministerului de Finanţe ca bunuri ale statului român, administrate de ABADL. Până nu va exista această menţiune nu se va putea organiza nicio licitaţie”, explică un specialist tot procesul borocratic.

Așadar, hectarele de plajă pot fi folosite de către orice turist pentru că acestea nu sunt amenajate de vreun operator privat. Acesta poate fi un motiv de bucurie pentru turiștii care doresc să își pună cearceaful pe noile plaje pentru că nimeni nu le poate interzice acest lucru.

Citește și: