Premierul Nicolae Ciucă anunță că va fi transmisă prima cerere de plată din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro

Premierul Nicolae Ciucă anunță că va fi transmisă prima cerere de plată din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro

Nicolae Ciucă a declarat că prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 3 miliarde de euro, va fi transmisă Comisiei Europene.

Șeful Executivului, anunț despre PNRR. Ce spune Nicolae Ciucă

„Calendarul foarte strâns pe care l-am urmărit pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din PNRR și dialogul permanent între instituțiile statului român și între Guvern și Comisia Europeană fac posibilă transmiterea primei cereri de plată prin care România va beneficia de aproximativ trei miliarde euro sub formă de grant și împrumut. Aceste resurse importante vor finanța proiecte din toate componentele PNRR și vor avea impact în mai multe domenii strategice pentru România. Este un efort instituțional care trebuie continuat pentru a obține rezultate concrete, cu beneficii pentru cetățeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Documentul trimis către Comisia Europeană include cele 21 de jaloane și obiective îndeplinite de țara noastră în trimestrul patru al anului 2021. În solicitare sunt cuprinse atât sprijin nerambursabil în valoare de 2.037.146.414 euro, cât și sprijin sub formă de împrumut în valoare de 907.669.494 euro.

Citește și: Protest în fața Guvernului. 5.000 de oameni sunt așteptați să participe. Anunțul făcut de Jandarmerie

Planul Național de Redresare și Reziliență conține mai multe investiții aprobat ce includ 70 apeluri de proiecte competitive, cu o valoare totală de 13,909 miliarde euro (aproape jumătate din valoarea totală a PNRR). Dintre acestea, trei sfertusi, au ca termen asumat de lansare anul 2022. Proiectele sunt din domenii precum sănătate, solidaritate socială și egalitate de șanse, mediu, investiții, infrastructură și lucrări publice, cercetare-inovare-digitalizare, energie, educație și cultură.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a solicitat și menținerea unui ritm susținut pentru implementarea eficientă și de calitate a proiectelor de investiții și a reformelor.

„Instituțiile statutului s-au mobilizat și au colaborat pentru a asigura respectarea angajamentelor și calendarului asumat de România în cadrul PNRR. Este un efort care trebuie continuat și extins pentru a valorifica cele 30 de miliarde de euro de care România va beneficia prin PNRR în proiecte de modernizare și dezvoltare a țării”, a spus Ciucă.

Citește și: Cum își pune statul singur piedică, în cursa dezvoltării: numeroase instituții publice refuză Cloud-ul Guvernamental

Citește și: