Netflix, HBO, Amazon Prime și alții vor scoate bani din buzunar: cum vor fi taxați operatorii

Netflix, HBO, Amazon Prime și alții vor scoate bani din buzunar: cum vor fi taxați operatorii

O taxă va fi aplicată platformelor de streaming. Astfel, operatorii de servicii de streaming precum Netflix, HBO, Amazon Prime vor plăti 4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament.

Această taxă va alimenta Fondul cinematografic, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament prin vot final în Senat, scrie Profit.ro. Astfel, toți distribuitorii, inclusiv DTH, vor fi obligați să aplice regula must carry, prin preluarea posturilor din lista revizuită anual de CNA. În acest sens, preluarea posturilor care nu sunt în listă va putea fi făcută contra cost, dar la tarife de distribuție practicate în mod curent de distribuitor.

Netflix și alții, buni de plată

Așadar, cabliștii vor fi obligați să organizeze grila de posturi în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie. Mai mult, televiziunii publice nu îi va mai fi interzisă întreruperea filmelor sau emisiunilor cu reclame. Din proiect au fost eliminate o serie de amendamente care ar fi vizat marii operatori de cablu și unele posturi de televiziune.

Mai exact, noua taxă de 4% se justifică astfel: ”Contribuțiile la Fondul cinematografic, așa cum sunt ele prevăzute la la art.13 din OG 39/2005 privind cinematografia sunt de 4% pentru exploatanții tradiționali, respectiv sălile de cinematograf. Serviciile media audiovizuale la cerere, cunoscute generic sub denumirea de platforme de tip VoD, sunt în fapt tot exploatanți. Astfel o discriminare în modul în care un exploatant contribuie la Fondul cinematografic față de un altul nu iși gasește niciun fel o justificare obiectivâ”, conform aceleiași surse.

Cu alte cuvinte, banii proveniți din această taxă vor merge la Fondul cinematografic și vor fi folosiți pentru finanțarea unor filme și seriale românești. Printre serviciile care vor fi taxate se numără Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video, dar și Voyo sau servicii mai puțin cunoscute prin intermediul cărora poți cumpăra filme, nu doar să le vezi în urma plății unui abonament.

Citește și: