Nemții tot nemți rămân: decizie istorică la Berlin, exemplul german pentru România, așa se ajută cetățenii în criză

Nemții tot nemți rămân: decizie istorică la Berlin, exemplul german pentru România, așa se ajută cetățenii în criză

Nu degeaba Germania este motorul economic al Europei și este cunoscută în toată lumea pentru gradul înalt de civilizație și nivel de trai.

Germania oferă un exemplu veritabil despre cum trebuie aplicate politicile guvernamentale în plină criză, pentru ca acestea să servească interesului cetățeanului și să vină în sprijinul acestuia.

Cum sunt ajutați nemții de rând să-și plătească facturile

Deși traversează o criză energetică de proporții, fiind puternic dependentă de importurile de gaz de la Moscova, Germania găsește resursele necesare pentru a debloca măsuri de sprijin importante pentru populația împovărată de scumpiri. Nemții au decis, astfel, să reducă temporar TVA la gaze naturale – de la 19% la 7%.

Cancelarul german privește cu foarte mare optimism noua decizie și crede cu tărie că toți consumatorii vor beneficia de măsură și se vor bucura de ieftiniri la facturi, chiar în prag de toamnă și mai apoi în sezonul rece, desigur.

”Ne așteptăm ca întreprinderile să aplice 100% clienților această scădere”, subliniază cancelarul german.

Această măsură ar urma să mai reducă din impactul și presiunea financiară resimțite în prezent de populație, ca urmare a scumpirilor accelerate de pe piețele de energie care fac ravagii în tot blocul comunitar.

Pe de altă parte, nemții au început deja să facă economie de resurse și să gestioneze mult mai bine depozitele energetice, luând măsuri care să combată risipa. De exemplu, numeroase monumente publice nu mai sunt iluminate. Astfel, oficialitățile speră să mai reducă din consumul energetic și, desigur, implicit de dependența energetică accentuată pe care industria germană o are față de resursele venite de la ruși.

Măsura luată de autoritățile de la Berlin este aplicabilă pe o perioadă determinată, ce-i drept, dar foarte îndelungată. Ar urma să fie în vigoare până în luna martie a anului 2024, semn că această criză energetică nu va trece peste noapte, așa cum mulți dintre noi sperăm, exasperați de costurile uriașe ale facturilor care au ajuns să ne înghită cea mai mare parte a salariilor.