Importurile de gaze rusești destinate României au fost oprite. Ce se întâmplă cu livrările Gazprom în restul Europei

Importurile de gaze rusești destinate României au fost oprite. Ce se întâmplă cu livrările Gazprom în restul Europei

Importurile de gaze rusești destinate României au fost sistate joi, 18 august. În România mai intră doar gazele de tranzit destinate Ungariei. Joi, importurile de gaze rusești care veneau în România prin gazoductul TurkStream au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la 4,8 milioane mc/zi. Dintre acestea 4,5 milioane mc/zi tranzitează România cu destinația Ungaria.

Rusia întrerupe importul de gaze destinate României

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat că în România intra 5,3 milioane de metri cubi, din care 488.000 de metri cubi gaz rusesc, scrie Profit.ro.

„Într-adevăr, față de zilele precedente intra mai puțin, depinde de furnizori”, a susținut Sterian.

Dacă Rusia a decis să nu mai trimită gaz pentru acoperirea consumului din România, companiile autohtone ar fi nevoite să identifice surse și trasee alternative de gaze.

Tranzitul de gaze spre est prin conducta Yamal-Europe către Polonia dinspre Germania au crescut joi.

Între timp, fluxurile prin Nord Stream 1 din Rusia, care a redus conducta la 20% din capacitate din cauza unor lucrări de întreținere, au rămas stabile.

Cum stau alte țări cu înmagazinarea de gaze

Fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 s-au situat la 14.438.059 kWh/h joi dimineață, neschimbate față de ziua precedentă.

Gazprom a anunțat că va livra joi 42,1 milioane de metri cubi de gaze către Europa via Ucraina. 

În urmă cu patru luni, Polonia și Bulgaria au anunțat că gigantul energetic rus Gazprom le-a informat că va întrerupe livrările de gaze naturale începând cu 27 aprilie.

Compania energetică poloneză de stat PGNiG a declarat într-un comunicat că Gazprom a informat Polonia despre intenția sa la 26 aprilie.

Ministerul bulgar al Energiei a declarat că furnizorul bulgar de stat Bulgargaz a primit o notificare similară. Ministerul a precizat că, pentru moment, nu vor exista restricții asupra consumului de gaze în Bulgaria, care își acoperă peste 90% din necesarul de gaze cu importuri de la Gazprom.