NASA va lovi un asteroid cu o navă spațială luna aceasta: ce este misiunea DART și pentru ce se pregătește

NASA va lovi un asteroid cu o navă spațială luna aceasta: ce este misiunea DART și pentru ce se pregătește

Misiunea DART a NASA va lovi asteroidul Dimorphous pe 26 septembrie și putem urmări cu toții acest eveniment.

În doar două săptămâni, misiunea NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) va testa capacitățile umanității de a modifica calea unui asteroid prin lovirea de Dimorphos, o mică lună care orbitează în jurul asteroidului mai mare Didymos. Asteroizii nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, dar îi vor permite NASA să testeze o abordare crucială a apărării planetare într-un mod care este sigur pentru planeta noastră.

De ce se pregătește NASA

Nava spațială a avut deja câteva zile interesante. Sonda a avut prima vedere asupra lui Didymos, care are o lățime de aproximativ 780 de metri  și DART a lansat LICIAcube, o navă spațială secundară de la Agenția Spațială Italiană, care are o cameră pentru a fotografia impactul și a documenta efectul DART asupra Dimorphus, odată ce îl lovește.

Ceea ce face misiunea ne va ajuta să îndepărtăm asteroizii, astfel încât să nu ajungem ca toate speciile care nu au supraviețuit impactului Chicxulub.

Astfel, NASA trimite o sondă pentru a se ciocni intenționat de un asteroid pentru a determina dacă „impactul cinetic” este o modalitate eficientă de a schimba cursul oricăror roci spațiale periculoase care se îndreaptă spre noi. Nava spațială se va lovi de luna de 160 de metri lățime cu aproximativ 24.140 de kilometri pe oră, transferându-și energia cinetică asteroidului mai mic, împingându-l mai aproape de însoțitorul său mai mare. Dacă funcționează, Dimorphus va orbita Didymos cu cel puțin 73 de secunde mai repede decât înainte.

Pentru a fi clar, nu există obiecte cunoscute cu traiectorii care să distrugă Pământul în prezent, inclusiv obiectul acestei misiuni, dar cel mai bine este să fii pregătit. După cum spune NASA: „Apărarea planetară găsește asteroizi înainte ca ei să ne găsească”.

„Aceste obiecte zboară prin spațiu și, desigur, au marcat Luna și, de-a lungul timpului, și pe Pământ au avut impacturi majore, ne-au afectat istoria”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru știință al NASA, în cadrul unei conferințe de presă luni.

„DART este o primă misiune pentru a încerca să scoată din cale un obiect de amenințare într-un experiment direct”.