29 oct. 2022 | 07:35

NASA se “luptă” pentru planeta noastră: cum ne apără de asteroizi

ACTUALITATE
NASA se “luptă” pentru planeta noastră: cum ne apără de asteroizi

Recent, NASA a lovit nava spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) într-un asteroid, cunoscut sub numele de Dimorphos, la 22.530 de kilometri la oră.

Acum, NASA declară demonstrația triumfătoare, spunând că a schimbat cu succes traiectoria rocii spațiale într-o demonstrație istorică că omenirea ar putea într-adevăr să se salveze de la o coliziune catastrofală de asteroizi.

„Toți avem responsabilitatea de a ne proteja planeta natală”, a declarat șeful agenției, Bill Nelson, în timpul unei conferințe.

„La urma urmei, este singura pe care o avem”.

„Această misiune arată că NASA încearcă să fie pregătită pentru orice ne aruncă universul”, a adăugat el. „NASA a dovedit că suntem serioși ca apărător al planetei”.

NASA face progrese

Datele apar, spune NASA, iar cifrele par promițătoare. Un caz concret, impactul pare să fi schimbat timpul necesar pentru ca Dimorphos să îl întreacă pe părintele său mai mare, asteroidul Didymos, cu 32 de minute.

„Pentru prima dată, omenirea a schimbat orbita unui obiect planetar”, a declarat directorul Diviziei de Științe Planetare a agenției spațiale, Lori Glaze, reporterilor.

O serie de observatoare terestre și spațiale, inclusiv telescoapele Hubble și James Webb ale NASA, au reușit să surprindă evenimentul, confirmând noua traiectorie.

Cu toate astea, în ciuda succesului răsunător, mai avem multe de învățat despre traiectoria oricăror viitoare amenințări de asteroizi asupra Pământului, au avertizat purtătorii de cuvânt al NASA, alții decât Nelson.

„Nu ar trebui să fim prea nerăbdători să spunem că un test pe un asteroid ne spune exact cum s-ar comporta fiecare alt asteroid într-o situație similară”, a spus Tom Statler, om de știință al programului DART la NASA, în timpul briefing-ului.

„Dar ceea ce putem face este să folosim acest test ca punct de ancorare pentru calculele noastre fizice în simulările noastre, care ne spun cum ar trebui să se comporte diferite tipuri de impact în diverse situații”, a adăugat el.