Asteroidul care se îndreaptă către Pământ: de ce nu poate schimba totul

Asteroidul care se îndreaptă către Pământ: de ce nu poate schimba totul

Un asteroid uriaș se va intersecta cu orbita Pământului în această lună.

Asteroidul, numit 2021 NY1, se numără printre obiectele din jurul Pământului urmărite de NASA. Acesta are un diametru de 130-300 de metri și este de trei ori mai mare decât Statuia Libertății, care are doar 93 de metri. Acesta este doar unul dintre cele 17 corpuri cerești aflate în vizorul oameniilor de știință americani.

Viteza de mișcare a stâncii spațiale este de „doar” 32.000 km/oră, din fericire nu va exista un impact. Asteroidul va trece pe lângă Terra la o distanță, sigură, de peste un milion de km depărtare. Ca referință, distanța dintre noi și Lună este de 384.400 km.

Nu în ultimul rând, 2021 NY1 va intra pe orbita Pământului pe 22 septembrie.

Asteroidul Bennu

Recent, NASA a publicat un nou studiu legat de asteroizii periculoși. În acest studiu se fac referiri la schimbările traiectoriei asteroidului Bennu, care ar putea în viitor să intre in coliziune directă cu Pământul.

Roca spațială, de tip C, este listată ca „obiect potențial periculos” pentru viața umană. A fost observată pentru prima dată în 1999. Acum, este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi cunoscuți din sistemul solar.

Mai mult, a fost crescută probabilitatea existenței unui impact în viitor. Cu toate acestea, totuși, oamenii de știință au spus că probabilitatea pentru moment este de aproximativ 0,037%.

Studiul a folosit date obținute de la nava spațială OSIRIS-REx pentru a calcula mai bine mișcările lui Bennu. Misiunea OSIRIS-REx s-a derulat pe o perioadă de aproximativ doi ani. În acest timp, a orbitat în jurul lui Bennu, de unde a colectat informații despre dimensiunea, forma, rotirea și traiectoria orbitală. Pe 10 mai 2021, REx a pornit înapoi spre Pământ. Mostrele aflate la bordul său vor fi analizate atunci când nava spațială va ajunge „acasă”, în septembrie 2023.

Cercetătorii au reușit să excludă unele scenarii de impact, dar au crescut probabilitatea generală de impact pe 24 septembrie 2182.