Mutarea surprinzătoare a Dacia, confirmată: când e gata primul hibrid de la Mioveni

Mutarea surprinzătoare a Dacia, confirmată: când e gata primul hibrid de la Mioveni

Noul crossover compact Dacia Jogger va fi primul hibrid al mărcii românești din cadrul Grupului Renault.

Acesta va fi lansat în 2023 și utilizează sistemul E-Tech de la Renault.

Disponibil fie în versiuni cu cinci, fie cu șapte locuri, a înlocuit break-ul Logan MCV de la Dacia care nu mai este în producție, precum și vehiculul său mic de transport de persoane Dokker și minivanul mai mare Lodgy, ambele fiind eliminate.

Acesta este construit pe o versiune extinsă a platformei Alianței Renault-Nissan CMF-B, care stă la baza modelelor de bază precum mașina mică Renault Clio și SUV-ul mic Captur, noua generație de mașini mici Dacia Sandero și Logan și Nissan Juke.

Arhitectura CMF-B a lui Jogger are o secțiune spate mai lungă pentru a crea o lungime de 4.550 mm, ceea ce îl face cel mai mare vehicul Dacia.

Cel mai mare model Dacia

Versiunea hibridă a lui Jogger va fi bazată pe un motor pe benzină de 1,6 litri cu patru cilindri, ca și versiunile complet hibride ale Renault, Clio și Captur. Sistemul E-Tech folosește două motoare electrice, un motor de pornire și o unitate de antrenare și o cutie de viteze multimodală, care face conexiunile necesare între motoare.

Sistemul de propulsie full-hybrid E-Tech face posibilă rularea în regim exclusiv electric în 80% din timp, în rularea în mediul urban, și aduce o reducere a consumului de până la 40%.

Dacia nu a lansat date tehnice despre cai putere sau un preț de vânzare pentru versiunea hibridă, dar sistemul de propulsie produce 140 CP pentru modelul Renault Clio. Dacia a spus că va fi „cel mai accesibil hibrid cu șapte locuri de pe piață”.

Renault spune că sistemul E-Tech permite 80 la sută din conducerea urbană doar în modul electric și o economie totală de combustibil de 40 la sută în comparație cu un tren de rulare pe benzină comparabil.

Noul model va fi lansat în cadrul salonului auto din Paris, Mondial de L’Automobile, ce se va desfășura între 17 și 23 octombrie, conform celor de la profit.ro

Citește și: