Fostul premier japonez a murit, după ce a fost împușcat. Momentul în care s-a prăbușit

Fostul premier japonez a murit, după ce a fost împușcat. Momentul în care s-a prăbușit

Fostul premier japonez Shinzo Abe s-a prăbușit după ce a fost împușcat la un eveniment în orașul Nara. Abe a fost împușcat de două ori în timp ce ținea un discurs, ceea ce l-a făcut să cadă la pământ. Atacatorul său a fost arestat. Fostul guvernator al orașului Tokyo, Yoichi Masuzoe, a declarat într-un mesaj pe Twitter că Abe, în vârstă de 67 de ani, se afla în stare de stop cardio-respirator. Termenul este adesea folosit înainte ca un deces să fie confirmat oficial în Japonia. Medicii l-au declarat mort, ulterior.

Fostul premier japonez a murit

Update 8 iulie, ora 12:04. Medicii au confirmat moartea fostului premier japonez Shinzo Abe. Acesta a fost declarat mort, după ce inițial doctorii au spus că starea lui este critică. Acesta era un termen folosit înainte de decesul oficial al unui pacient.

Fostul premier japonez, în stare critică

Agenția de gestionare a incendiilor și dezastrelor a confirmat că Abe avea o rană de glonț în partea dreaptă a gâtului și a suferit, de asemenea, o hemoragie subcutanată sub partea stângă a pieptului.

Nu este clar dacă ambele focuri de armă l-au lovit sau dacă un glonț l-a lovit în gât și s-a deplasat în altă parte.

„Fostul prim-ministru Abe a fost împușcat în jurul orei locale 11:30 (02:30 GMT) în Nara. Un bărbat, despre care se crede că este autorul împușcăturii, a fost arestat preventiv.

Starea fostului prim-ministru Abe este momentan necunoscută”, a declarat reporterilor secretarul șef al cabinetului Hirokazu Matsuno.

„Oricare ar fi motivul, un astfel de act barbar nu poate fi tolerat niciodată și îl condamnăm cu fermitate”.

Martorii oculari au văzut un bărbat cu o armă de mari dimensiuni. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare, care nu au putut fi verificate, par să arate paramedicii strânși în jurul lui Abe în mijlocul unei străzi.

El ținea un discurs de susținere a unui candidat în Nara când a avut loc atacul – martorii oculari au declarat că au văzut un bărbat care purta ceea ce au descris ca fiind un pistol mare și trăgea din spate.

El a căzut imediat la pământ sângerând. Ofițerii de securitate l-au reținut pe atacator, care nu a încercat să fugă.

Televiziunea locală de știri NHK a declarat că Abe era „conștient și receptiv” în timp ce era transportat după împușcături, citând surse din cadrul poliției. De asemenea, poliția a confiscat arma atacatorului și l-a identificat.

Atacatorul a folosit o armă artizanală

NHK a adăugat că suspectul – care a fost identificat ca fiind Tetsuya Yamagami – a folosit o armă artizanală. Se crede că acesta are în jur de 40 de ani și este rezident în Nara.

Rapoartele presei locale spun că acesta ar fi fost membru al Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei, echivalentul local al marinei militare.

Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a deținut funcția în 2006 timp de un an și apoi din nou din 2012 până în 2020, înainte de a se retrage din funcție invocând motive de sănătate. Ulterior, el a dezvăluit că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, o boală intestinală.


Cât timp a fost în funcție, a fost cunoscut pentru politicile sale belicoase în domeniul apărării și al politicii externe și a căutat mult timp să modifice constituția pacifistă a Japoniei de după război.

De asemenea, a promovat o politică economică care a devenit cunoscută sub numele de „Abenomics” – bazată pe relaxare monetară, stimulente fiscale și reforme structurale.