Moscova reacționează la zvonurile privind presupusa boală a lui Vladimir Putin

Moscova reacționează la zvonurile privind presupusa boală a lui Vladimir Putin

Invazia rusă a Ucrainei, condusă de Vladimir Putin, a făcut ca mass-media și analiștii să speculeze despre starea de sănătate a liderului de la Kremlin. Tot mai multe voci spun că președintele Rusiei suferă de cancer, Parkinson sau nebunie. Jurnaliştii lumii păreau să se lege de aceste informații pentru a explica războiul actual, cu mii de morți și răniți.

Este bolnav Vladimir Putin? Iată ce spune Kremlinul

Fie că Putin se află pe patul de moarte și folosește acest conflict ca o modalitate de a-și cimenta amprenta asupra istoriei, fie este ghidat de un fel de psihoză, toate rămân speculații din moment ce Kremlinul nu a avut vreo reacție. Până recent, deoarece ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o declarație pe acest subiect.

Un videoclip lansat de Kremlin de curând îl arată pe Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Unii comentatori și tabloide susțin că are Parkinson. De la senatorul american Marco Rubio, la profesori universitari de științe politice și tabloide din Marea Britanie, mulți oameni afirmă că președintele rus este grav bolnav.

Președintele Rusiei ar suferi de Parkinson

Putin a fost arătat ținând strâns o masă în timpul unui videoclip de 12 minute al unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. El a bătut din picior și s-a ghemuit pe parcursul clipului, care a fost lansat de guvernul rus la sfârșitul săptămânii trecute. Fața lui era vizibil umflată.

Imaginile i-au determinat pe unii comentatori online, inclusiv fostul parlamentar al Partidului Conservator din Marea Britanie, Louise Mensch, să tragă concluzia că președintele rus are boala Parkinson.

„Este puțin probabil ca neurologii adevărați să comenteze, deoarece sunt învățați să nu comenteze niciodată despre oameni care nu sunt pacienții lor”, a declarat John Hardy, neurogenetician la Institutul de Cercetare a Demenței din Regatul Unit, pentru DW.

Serghei Lavrov a dat explicații

Cei care pun la îndoială starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin ar trebui să ia legătura cu oaspeții săi străini, este de părere ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul a râs în momentul în care a fost întrebat despre ultimele imagini cu Putin umflat la față.

„Ar trebui să-i întrebați pe liderii străini care au comunicat recent cu președintele rus Vladimir Putin, inclusiv pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cred că știți la cine mă refer”, a explicat acesta într-un interviu pentru presa italiană.

Nu este neobișnuit ca oamenii să speculeze despre starea de sănătate a celor mai puternici lideri ai lumii. Presa a vorbit mult despre fostul președinte al SUA, Donald Trump, testat pozitiv pentru COVID în 2020, și operația la colon a Papei Francisc.

Starea de sănătate a lui Putin, pusă sub semnul întrebării de Occident

Mulți ani la rând, Kremlinul a păstrat tăcerea cu privire la starea de sănătate a lui Putin, determinând jurnaliştii şi politologii să analizeze fiecare mişcare a preşedintelui, în încercarea de a detecta orice semn de fragilitate sau boală. Zvonurile care susțin că Putin are cancer tiroidian, probleme grave cu spatele și chiar psihoză au devenit un subiect intens discutat.

Citește și: