Momentul teribil în care rachetele lovesc mall-ul din centrul Ucrainei. Oamenii sar în lac, în timp ce alții fug disperați

Momentul teribil în care rachetele lovesc mall-ul din centrul Ucrainei. Oamenii sar în lac, în timp ce alții fug disperați

Două rachete rusești au lovit un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin 16 persoane și rănirea a 59, potrivit serviciilor de urgență.

16 morți după un atac cu rachete în centrul Ucrainei

Atacul de luni a provocat un incendiu uriaș și a aruncat un fum întunecat pe cer, au arătat imaginile difuzate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a calificat atacul drept „unul dintre cele mai îndrăznețe atacuri teroriste din istoria Europei” și a declarat că mulți dintre cei peste 1.000 de cumpărători și angajați aflați după-amiaza în interiorul mall-ului au reușit să scape.

Dmytro Lunin, guvernatorul regiunii centrale Poltava, a scris pe Telegram că este posibil să fie găsite mai multe cadavre în timp ce salvatorii caută printre dărâmăturile fumegânde.

„Este un act de terorism împotriva civililor”, a spus el, sugerând că nu exista nicio țintă militară în apropiere pe care Rusia ar fi putut să o vizeze.

Fotografiile au arătat structura redusă la metal contorsionat, cu muncitori care se perindau printre grămezile tot mai mari de moloz.

Echipele de salvare și soldații au lucrat până în noapte pentru a căra foi de metal răsucit și beton spart, în timp ce unul dintre ei găurea ceea ce mai rămăsese din acoperișul centrului comercial. Nori de fum întunecat încă emanau din ruine la câteva ore după ce incendiul a fost stins.

„Nu înțelegem câte persoane ar putea rămâne sub dărâmături”, a declarat la televiziune șeful serviciului regional de salvare.

De altfel, momentul în care rachete au lovit mall-ul a fost surprins de camerele de luat vederi. Pe filmare se vede cum oamenii fug disperați și alții se aruncă în lac.

 

Rușii vizat civilii, din nou, în atacurile lor

Zelenski a declarat că centrul comercial nu reprezintă „nicio amenințare pentru armata rusă” și nu are „nicio valoare strategică”.

El a acuzat Rusia că sabotează „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de tare pe ocupanți”.

„Rusia continuă să își descarce neputința asupra civililor obișnuiți. Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea sa”, a spus el.