Fotografia pe care Zelenski a postat-o cu puțin timp înainte ca forțele ucrainene să distrugă nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră

Fotografia pe care Zelenski a postat-o cu puțin timp înainte ca forțele ucrainene să distrugă nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a pozat cu o carte cu noile timbre, despre care a spus că „au devenit un simbol al fermității apărătorilor ucraineni”. Astfel că a fost introdusă oficial un timbru poștal iar un milion au intrat în circulație, a anunțat marți serviciul poștal ucrainean Ukrposhta.

Zelenski a surprins cu o fotografie postată pe social media

Ilustrația timbrului prezintă un soldat ucrainean înarmat și blindat, cu degetul mijlociu ridicat spre o navă rusă. Fundalul, pământul galben și oceanul albastru, evocă steagul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pozat miercuri cu o carte de timbre cu noile mărci poștale și a scris că expresia, „care a devenit un simbol al statorniciei apărătorilor ucraineni, este acum pe mărcile poștale”.

„Navă de război rusească, la naiba…!” a fost răspunsul la cererile de capitulare date forțelor navale ruse de către polițiștii de frontieră ucraineni staționați pe Insula Șerpilor la începutul războiului. Marina ucraineană care a rostit fraza, Marine Roman Grybov, a fost prezent la o ceremonie de eliberare a timbrului împreună cu ilustratorul.

„Expresia care ne-a inspirat să creăm timbrul poștal a devenit deja un simbol al indomabilității AFU, a voluntarilor, a apărării teritoriale, a tuturor ucrainenilor în lupta pentru pământul lor și independența Ucrainei. Sunt sigur că ucrainenii și prietenii noștri din străinătate vor fi încântați să primească scrisori cu un astfel de timbru poștală. Și astăzi, pe această cale poștală, reamintim încă o dată invadatorilor că ar trebui să coboare imediat de pe pământul nostru și să-și urmeze nava”, a declarat generalul Igor Smelyansky.

Timbrul este disponibil pentru cumpărare online și vine în versiuni interne și internaționale. Versiunea națională cere „slavă eroilor”, în timp ce versiunea internațională spune „Glorie Ucrainei”.

Ukrposhta a anunțat pe 1 martie un concurs pentru dezvoltarea timbtului, care, potrivit serviciului poștal, este „30 de ani de la timbrul modern ucrainean”. Participanții au fost rugați să trimită schițe, care au fost votate pe Facebook începând cu 8 martie.

Schița câștigătoare a fost realizată de artistul profesionist Boris Groh din Lviv, care, conform lui Ukrposhta, era un fost rezident al Evpatoria, Crimeea, care a fost invadată de Rusia în 2014.

Incidentul Insula Șerpilor a avut loc în a doua zi de război, 25 februarie, pe o insulă a Mării Negre, la sud de Odesa. Mica forță ucraineană de 13 staționată acolo a fost înregistrată înjurând o navă de război rusă după ce i s-a cerut să se predea.

Inițial, ucrainenii au anunțat că cei 13 militari au fost uciși în acțiune, luptând până la capăt. Înregistrarea și povestea au devenit virale în Ucraina și în străinătate și au devenit o expresie și un simbol pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei. Cu toate acestea, pe 27 februarie, Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a anunțat că militarii ar putea fi încă în viață. Captura lor a fost confirmată de marina ucraineană pe 28 februarie, atrăgând critici pentru propaganda unei narațiuni false despre o ultimă rezistență eroică.

Grybov a fost eliberat din captivitatea rusă pe 28 martie și a fost recompensat cu o medalie. Nu este clar care au fost condițiile pentru eliberarea sa și care este statutul celorlalți prizonieri.

Citește și: