Crucișătorul rus Moskva s-a scufundat, spune Ministerul rus al Apărării. Muniția de la bord ar fi explod

Crucișătorul rus Moskva s-a scufundat, spune Ministerul rus al Apărării. Muniția de la bord ar fi explod

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat, a anunțat agenția rusă de știri de stat TASS, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. Pe tot parcursul zilei de joi au existat rapoarte contradictorii cu privire la ce s-a întâmplat cu nava, ucrainenii anunțând că au lovit crucișătorul cu rachete „Neptun“, provocându-i pagube grave. La rândul lor, rușii au spus că nava a fost evacuată după un incendiu la bord care a provocat explozia muniției. Acum, Rusia spune că „marea furtunoasă“ a provocat scufundarea.

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei, s-a scufundat

Nava de război rusă Moskva s-a scufundat, potrivit unui anunț făcut de agenția rusă de știri de stat TASS, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că Moskva era remorcată spre port când „marea furtunoasă“ a provocat scufundarea ei. Pe parcursul zilei de ieri au apărut rapoarte contradictorii de la Moscova, Kiev și Pentagon în legătură cu ce s-a întâmplat cu nava rusească – dacă mai era în flăcări sau dacă s-a scufundat.

După ce ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul cu două rachete „Neptun“, Ministerul rus al Apărării a comunicat că nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat.

Explozia navei reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la începerea războiului în Ucraina, pe 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială“ pentru „demilitarizarea“ și „denazificarea“ țării.

Potrivit experților, distrugerea crucișătorului Moskva reprezintă o reușită cu o valoare simbolică, dar și militară.

„Cred că este (o reușită) care are și o valoare simbolică, dar și militară.

Aceasta este nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră“, a declarat profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime privind Rusia de la Colegiul de Război Naval al SUA.

Citește și: Fotografia pe care Zelenski a postat-o cu puțin timp înainte ca forțele ucrainene să distrugă nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră

„Echipajul a fost evacuat complet“

Tot echipajul de pe navă a fost evacuat, a precizat Interfax. Ministerul rus a pus explozia acesteia pe seama unui incendiu și a tansmis că se investighează cauza.

„Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet“, a informat, într-un comunicat, Ministerul Apărării din Rusia.

Anterior, un oficial ucrainean a declarat că Moskva a fost lovită de două rachete anti-navă, însă nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

„A  fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă“, a spus Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, într-o postare online.

Potrivit agențiilor de știri rusești, Moskva, pusă în funcțiune în 1983, era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan“, cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km.

Nava de 12.500 de tone, care are, de obicei, un echipaj de aproximativ 500 de persoane, a participat la intervenția militară din Siria, când rușii au luptat de partea lui Bashar al-Assad.

Citește și: