Incendiu la secția UPU a spitalului Bagdasar Arseni. Pacienții au fost evacuați

Incendiu la secția UPU a spitalului Bagdasar Arseni. Pacienții au fost evacuați

Un incendiu puternic a izbucnit, marţi dimineaţă, la acoperişul noii clădiri a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, însă, din fericire, pompierii au reuşit să îl stingă rapid. Ministerul Sănătăţii a declarat că nu sunt persoane rănite, astfel că toţi cei opt pacienţi aflaţi în UPU au fost evacuaţi în siguranţă.

Incendiu puternic la spitalul Bagdasar Arseni

UPDATE 10:56 Andi Nodiț, managerul Spitalului Bagdasar-Arseni a spus că incendiul s-a produs de la un cablu exterior supus intemperiilor și factorilor de mediu.

„A fost alertată imediat garda UPU, care a procedat imediat la evacuarea celor 8 pacienți netransportabili, aflați în acel moment în UPU nou, clădirea nouă a Unității de Primiri Urgențe, au fost transportați în vechea locație a UPU, care era amenajată și funcțională pentru urgențe de tip COVID. Din fericire, era liberă în acel moment.

Au fost alertați pompierii, Serviciul Tehnic al spitalului a procedat de îndată la întreruperea rezervei de alimentare cu oxigen și curent electric, în așa fel încât nu avea cum să se producă un incident mai mare, chiar dacă s-ar fi transformat acel foc mocnit într-un incendiu în toată regula. Pompierii au intervenit imediat (…)

Trebuie să distingem între ultima verificare la mentenanța aparatelor, care se face conform contractelor de service pe care le avem încheiate cu frecvență lunară cel puțin, și mentenanța clădirii care este în garanție în momentul de față; sigur, mentenanță este asigurată, și s-a făcut probabil în mometnul în care este dat în funcțiune, pentru că nu este prevăzut să facem o evaluare a tuturor cablurilor în fiecare zi.

În luna septembrie a obținut autorizație de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ceea ce dovedește că, dacă este să se întâmple un astfel de incident, se produce și cu hârtie și fără hârtie. Din fericire, a fost un incident minor, generat de un cablu exterior supus intemperiilor și factorilor de mediu

Nu există motive pentru care instalația electrică să fi fost suprasolicitată astăzi. Au fost momente în care instalația a fost în sarcină maximă, dar clădirea este automatizată și o astfel de depășire de sarcină ar fi imediat semnalată de sistemul automatizat al clădirii”, a declarat Andi Nodiț, managerul Spitalului Bagdasar-Arseni din București, potrivit Antena 3.

UPDATE 9:50 „8 pacienți nedeplasabili au fost mutați în fosta unitate de primiri urgențe. Nu e nicio pagubă. A fost un incident minor față de alte cazuri, fiind vorba despre arderea mocnită a unui cablu de exterior. Echipele tehnice sunt deja aici, se fac reparații, după care vom merge la ISU să cerem să facă noi verificări și să dăm drumul la activitate cât mai repede. Avem în fiecare zi cam 170 de prezentări la UPU, ar fi greu să îi preia pe acesți oameni celelalte spitale”, a spus Andi Nodit, manager Bagdadar Arseni.

Se pare că noua UPU a fost deschisă în septembrie anul trecut, fără a avea la acel moment autorizaţie de securitate la incendiu. În septembrie 2021, noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală, fiind considerată cea mai modernă din ţară, nu avea încă autorizaţie de securitate la incendiu, cu toate că era deschisă din 3 septembrie. IGSU a precizat la acel moment pentru News.ro că motivul este „neîndeplinirea în totalitate a prevederilor legale” şi că trebuiau completate documentaţiile tehnice depuse.

În plus, noua Unitate de Primiri Urgenţe nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu şi că mai sunt documente de depus la ISU, după ce experţii Inspectoratului au cerut suplimentarea documentaţiei, a spus Andi Nodiţ, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”.

Atuni când a fost întrebat cine este răspunzător dacă izbucneşte un incendiu în noua secţie UPU inaugurată la „Bagdasar Arseni” până la obţinerea efectivă a autorizaţiei ISU, managerul unităţii sanitare a declarat că el este cel care răspunde într-un astfel de caz.

„Atât timp cât eşti în proces de autorizare, beneficiarul unui astfel de obiectiv asumându-şi răspunderea, poate deschide. Personalul medical şi pacienţii sunt mult mai mulţumiţi, aici se poate face medicină de urgenţă corect.

Eu, cu siguranţă, dar să ştiţi că îmi asum acest risc, această răspundere, pentru că, din punctul meu de vedere şi al oricărui om normal, nespecialist în ce înseamnă normative şi standarde şi legislaţie ISU, vechiul amplasament al Unităţii de Primiri Urgenţe prezenta un risc înmiit faţă de riscul pe care îl prezintă noua Unitate”, declara managerul Spitalului “Bagdasar Arseni”.

Conform ISU Bucureşti-Ilfov, incendiul a reușit să fie lichidat.

„În această dimineaţă, puţin după ora 7, la clădirea nouă a UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, a izbucnit un incendiu la acoperiş. Toţi cei 8 pacienţi care se aflau în clădire au fost evacuaţi imediat în siguranţă. Menţionăm că nu sunt persoane rănite. Ministerul Sănătăţii este în legătură cu conducerea unităţii sanitare pentru acordarea imediată de măsuri de sprijin în caz de necesitate”, a declarat Ministerul Sănătăţii.

Citește și: