10 mai 2022 | 09:24

Moment istoric. Joe Biden a dat legea care apără Ucraina de Rusia. Un astfel de act a ajutat URSS în fața lui Hitler

ULTIMA ORĂ
Moment istoric. Joe Biden a dat legea care apără Ucraina de Rusia. Un astfel de act a ajutat URSS în fața lui Hitler

Președintele american Joe Biden a promulgat un proiect de lege care simplifică și urgentează procesul de acordare a asistenței militare pentru Ucraina, în contextul invaziei lui Vladimir Putin. Un astfel de act legislativ, cunoscut sub titulatura de lend lease, n-a mai fost semnat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, când SUA au acordat ajutoare militare în valoare de sute de miliarde de dolari statelor care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunii Sovietice a lui Stalin.

Moment istoric la Casa Albă

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a semnat legea care apără Ucraina de Rusia. Concret, decretul simplifică și urgentează procesul de acordare a asistenței militare pentru guvernul de la Kiev, ca să țină piept agresiunii Kremlinului. Ceremonia de semnare a actului legislativ a avut loc în Biroul Oval din Washington DC.

„Atrocitățile în care sunt implicați rușii sunt pur și simplu dincolo de orice limite. Semnez un proiect de lege care oferă un alt instrument im portant în eforturile noastre de a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta lor pentru a-și apăra țara și democrația împotriva războiului brutal al lui Putin”, a spus Joe Biden, potrivit CNN.

Lege semnată de Joe Biden în favoarea Ucrainei

Proiectul de lege, care ușurează unele dintre cerințele pentru ca Statele Unite să împrumute sau să închirieze echipamente militare Ucrainei, a fost adoptat cu o majoritate bipartizană în Camera Reprezentanților și în Senatul american. Susținătorii săi sunt de părere că legislația îi oferă președintelui Joe Biden o autoritate mult mai largă pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei. În plus, actul abordează modul în care SUA pot trimite mai rapid arme la Kiev.

Volodimir Zelenski salută decizia

Semnarea proiectului de lege vine într-un moment în care liderul de la Casa Albă continuă să caute miliarde de fonduri suplimentare pentru război. Biden a cerut Congresului, la sfârșitul lunii aprilie, un ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat rapid, mulțumind președintelui american pentru decizia istorică luată.

„Semnarea legii Lend lease este un pas istoric. Sunt convins că vom învinge din nou, împreună. Și vor proteja democrația în Ucraina. Și în Europa. La fel ca în urmă cu 77 de ani”, a precizat acesta pe twitter.

Ce este Lend lease

Cunoscută drept Lend-Lease (împrumut și închiriere), legea a fost semnată de președintele Franklin Delano Roosvelt, în 1941, cu scopul de a ajuta Coaliția care lupta împotriva Germaniei lui Hitler. Estimat la aproape 60 de miliarde de dolari (circa 700 de miliarde la valoarea din 2020), ajutorul miliar de atunci a fost considerat esențial în câștigarea celui de-Al Doilea Război Mondial.