09 mai 2022 | 14:41

Putin a semnat un decret special. Ce se întâmplă cu soldații care au suferit în timpul războiului

ULTIMA ORĂ
Putin a semnat un decret special. Ce se întâmplă cu soldații care au suferit în timpul războiului

De Ziua Victoriei, preşedintele rus Vladimir Putin a condus festivităţile militare organizate în Piața Roșie a Moscovei. Sărbătoarea de astăzi marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în timp ce soldații ruși luptă împotriva ucrainenilor într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lege semnată de Vladimir Putin, de Ziua Victoriei

În ultimii ani, „liderul suprem al Rusiei” a folosit ziua de 9 mai pentru a agăţa Occidentul de la o tribună din Piaţa Roşie, înaintea unei parade de trupe, tancuri şi rachete balistice intercontinentale.

Defilarea deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile a inclus avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice şi, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”, construit pentru a transporta conducerea de la Kremlin în cazul unui război nuclear.

O serie de măsuri speciale pentru familiile soldaților morți în război

Președintele rus a comparat războiul din Ucraina, pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naţionaliştilor „naziști” ucraineni, cu provocarea Uniunii Sovietice atunci când Adolf Hitler a invadat-o în 1941. La ceremonia din 9 mai 2022, Putin a semnat un decret special referitor la o serie de măsuri „suplimentare de sprijinire a familiilor personalului militar și a angajaților anumitor agenții guvernamentale federale”.

Ce scrie în decretul lui Putin

În discursul său, liderul de la Kremlin a declarat că „moartea fiecăruia dintre soldații și ofițerii noștri este o durere pentru noi toți și o pierdere ireparabilă pentru rude și prieteni”, adăugând că a semnat o lege care „va oferi sprijin special copiilor camarazilor morți și răniți”.

„O susținere specială va fi acordată copiilor celor care au murit și soldaților care au fost răniți. Am semnat un decret astăzi”, a spus președintele Rusiei în Piața Roșie din Moscova.

În textul decretului se arată că „înalților funcționari ai entităților constitutive ale Federației Ruse li se recomandă să ofere măsuri de sprijinire copiilor militarilor și angajaților care intră în programe de învățământ superior (programe de licență și de specialitate) în detrimentul alocațiilor bugetare din bugetele entităților constitutive ale Federației Ruse”.

Paradă fastuoasă la Moscova

Federația Rusă marchează 77 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Cu această ocazie, Vladimir Putin a ținut un discurs în Piața Roșie, afirmând că armata rusă luptă din nou pentru securitatea țării. În jur de 11.000 de militari au participat la parada militară din 9 mai. Ceremonii au avut loc și la Vladivostok sau Novosibirsk. Spre deosebire de anii precedenți, niciun șef de stat străin nu a fost invitat la festivitățile din 2022.