14 mai 2022 | 08:35

Misiunea Artemis a NASA versus SpaceX: cine ajunge primul pe Marte, când

ACTUALITATE
Misiunea Artemis a NASA versus SpaceX: cine ajunge primul pe Marte, când

Unul dintre cei mai buni angajați ai SpaceX a declarat, în cadrul unei conferințe, săptămâna aceasta, că SpaceX va ajunge probabil pe Marte înainte ca misiunea NASA Artemis să o facă.

Președintele și directorul de operațiuni SpaceX, Gwynne Shotwell, a declarat în timpul unui interviu video cu CNBC că astronauții vor avea cizmele pe Marte înainte de sfârșitul anilor 2020 și vor folosi una dintre viitoarele rachete reutilizabile ale SpaceX, numite Starship. Rachetele pot transporta oameni și încărcături utile, iar Shotwell a spus în timpul interviului său că încărcăturile utile vor ajunge pe Planeta Roșie în aproximativ cinci ani, urmate, în scurt timp, de oameni.

S-ar putea ca Musk s-ajungă pe Marte mai repede decât NASA

„Cred că va fi în acest deceniu, da. Oameni pe Lună, mai devreme”, a spus Shotwell în scurtul interviu postat online.

Deși SpaceX nu a ajuns încă pe Lună cu oameni, ei au realizat călătorii turistice semi-reușite la ISS, așa că progresul este cu siguranță de remarcat.

Ceea ce este puțin ciudat cu privire la data estimată a lui Shotwell la care oamenii vor ajunge pe Marte este că este cu mult înainte de ceea ce NASA avea în vedere cu misiunea sa Artemis, care adoptă o abordare de la Lună pe Marte. NASA estimează că Artemis va trimite o misiune cu echipaj pe Marte în 2040 sau cam așa ceva, la aproximativ zece ani după ce Shotwell a spus că SpaceX o va face.

Având în vedere că testele Artemis nu au mers atât de bine recent pentru agenția spațială, ar putea fi adevărat. SpaceX ar putea să învingă NASA sau să cadă în aceleași capcane de inginerie pe care NASA cheltuie atât de mulți bani și timp.

Dar SpaceX oferă NASA o mulțime de tehnologie și echipamente, așa că orice decizie SpaceX le afectează inevitabil pe ambele și invers. Indiferent dacă CEO-ului Elon Musk îi place sau nu, el și NASA ar putea ajunge să lucreze împreună mai strâns în această misiune pe Marte decât plănuise el.